Johanna skriver e-bok om endometriose
Johanna Dyngeland startet en alternativ matblogg i 2004, og er lidenskapelig opptatt av å hjelpe andre mennesker på veien til bedre helse gjennom en sunn og bevisst livsstil. Nå skriver hun e-bok om endometriose.
Johanna Dyngeland er utdannet IIN helsecoach, yoga lærer og har utdanning innen matintoleranse. Hun har endometriose og adenomyose, og i dag jobber hun med en e-bok om endometriose, som hun håper kan hjelpe andre i samme situasjon som henne selv.
– Jeg er så spent å endelig skrive denne selvhjelp e-boken som jeg har tenkt på så lenge. Boka vektlegger selvhjelp, med tips om mat, søvn, velvære, trening, smertelindring og inneholder lenker til yoga videoer, meditasjoner og pusteøvelser, samt linker til informative nettsider, forteller Johanna.
Hun har selv opplevd at livsstilstiltakene har lettet hennes egne smerter og gjort håndteringen av smertene enklere. I e-boken skriver Johanna blant annet om hvilke symptomer man kan oppleve dersom man har endometriose, hvordan man kan gå frem i dialog med helsevesenet, hvordan man kan finne ut av hvilke matvarer som passer for ens egen kropp; hun skriver om søvn, stress, smertelindring, trening og mye mer.
Under arbeidet med e-boken har Johanna fått hjelp av flere som jobber med kvinnehelse. Hun har blant annet snakket med en gynekolog, sexolog, kvinnehelse-fysioterapeut, fertilitets-coach og akupunktør, som bidrar med nyttige innlegg i boken.
Startet med en matblogg
Allerede i 2004 startet Johanna den alternative matbloggen sin, mens hun studerte for å bli helsecoach. Hun ville vise at det er mulig å lage sunn, enkel og god mat, uavhengig av hensyn man må ta til visse matvarer.
– matmagi.no fungerer som en digital kokebok uten mye snakk, sier Johanna.
Hun utdyper, og forteller at leserne skal slippe å scrolle gjennom mye tekst for å komme til oppskriftene.
– I løpet av årene har matmagi.no utviklet seg til mer enn bare en matblogg. På sosiale medier deler jeg også helse- og livstiltips. De er rettet mot mennesker med kroniske sykdommer, mage/tarm problemer, matintoleranser, hodepine, eksem, insomnia, og dreier seg om hva man selv kan gjøre for å forbedre situasjonen sin, sier hun.
Følte seg som en idiot med lav smerteterskel
Johanna har endometriose, men fikk diagnosen sent i livet. Hun opplevde sterke smerter og kraftige blødninger allerede i ung alder, men hadde ingen anelse om at noe var galt. Etter å ha født sitt andre barn, ble smertene til Johanna mer komplekse og hun ble henvist til gynekolog på grunn av spotting og store plager. Gynekologen hennes mente smertene kom av irritasjon rundt livmoren og inngangen, men at alt var ellers i orden.
– Jeg gikk hjem og følte meg som verdens største idiot, med antagelig verdens laveste smerteterskel, sier Johanna.
Mange år senere fant hun et pasientskjema fra en undersøkelse utført etter spontanabort mellom barn en og to. I dette skjemaet ble det nevnt mistanke om adenomyose, men hun fikk selv aldri høre om det. Etter et sykehusopphold over flere uker i 2012 på grunn av en sjelden reumatisk sykdom, endret Johanna livsstilen sin.
– Jeg endret mitt allerede ganske så sunne kosthold, fordypet min yoga-praksis og tok trening mer alvorlig. Jeg tok også tak i min psykiske og fysiske helse på en måte jeg ikke hadde gjort tidligere, sier hun.
Det var etter barn nummer tre at Johanna bestemte seg for å utdanne seg som helsecoach, og da hun snublet over begrepet endometriose, kjente hun seg igjen med en gang. Etter flere henvisninger til gynekologer fikk hun diagnosen endometriose og adenomyose, ved hjelp av ultralyd.
Av alle de utallige plagene og symptomene som kommer med disse sykdommene sliter Johanna selv mest med smerter i bekkenet.
– Det er vanskelig å innse at man faktisk er ut av drift store deler av måneden, både på jobb og på hjemmebanen. Da er det viktig å ha et godt støttesystem rundt seg, og ikke minst leger som tar deg på alvor, sier hun.
Vil hjelpe andre med å få en lettere hverdag
Johanna forteller oss at livet har blitt mye bedre de siste årene. Hun har tilegnet seg mer kunnskap, og har prøvd mye forskjellig innen det hun kaller livsstils-tiltak. Gjennom endringene har hun funnet mange gode verktøy, som fungerer for henne.
– Jeg vet akkurat hvilken type mat min kropp fungerer best på, at jeg må ha nok søvn, at jeg kan dempe smertene med pust, meditasjon, varmeflaske og runde bevegelser med hoftene, og at jeg må komme meg ut hver dag, sier Johanna.
Men selv med disse tiltakene, var det fremdeles noe som manglet og hun måtte lære på den harde måten hvor mye stress, psykisk helse og ytre omstendigheter spiller inn på smertene hennes. Ved å fjerne så mange stressfaktorer som mulig, og å lære å håndtere de som ikke kunne elimineres, lever Johanna livet sitt på best mulig måte.
Som alle andre har Johanna god og dårlige perioder. Hun forteller at dersom hun er mindre påpasselig med det som virker for henne straffer det seg dessverre med en gang.
– Jeg har begynt å se på smertene mer som et tegn fra kroppen, at jeg må være litt snillere mot den og det gir trygghet å vite hva som fungerer for en.
Nå håper hun å bli så frisk som mulig, og hennes største ønske er at e-boken kan hjelpe andre med å få en lettere hverdag også.
– Det høres kanskje litt naiv ut, men målet er å bli helt frisk! Eller kanskje bedre sagt så frisk som overhodet mulig. Jeg ønsker å være en rollemodell og et støtteapparat for andre som sliter med kroniske sykdommer. Og mest av alt, vil jeg vise at det går an å leve et sunt, lykkelig og fullverdig liv, tross kroniske sykdommer. Det håper jeg kommer fram gjennom e-boken min, avslutter Johanna.
For å følge med på e-bok-prosjektet til Johanna, kan du sjekke ut hennes nettside, www.matmagi.no, eller følge henne på Facebook og Instagram, hvor hun heter @matmagi.no.