Utfordrende prosess å gå til sak mot staten for endometriose-svikt
I slutten av september ble pasientskadesaken til Elisabeth Raasholm Larby ført for retten. Hun har saksøkt staten for forsinket diagnose av endometriose og manglende behandling.
Mange har lurt på hvordan det gikk med rettssaken til Elisabeth Raasholm Larby, daglig leder i Endometrioseforeningen. Hun har slitt med kraftige endometrioseplager fra ung alder. I dag har hun en avansert grad av sykdommen med kroniske nervesmerter, og sykdommen har medført operasjoner på flere organer. Dette mener både hun og flere fagfolk kunne vært unngått dersom hun hadde fått riktig helsehjelp tidligere. Nettopp derfor har hun gått til sak mot staten. Les mer om historien til Elisabeth, og søksmålet mot staten her
Rettssaken foregikk i Østre Innlandet tingrett fra 25. – 27. september. Det ble en krevende og vond prosess, forteller Raasholm Larby.
– Jeg er ikke veldig overrasket over at det ble en stor belastning. Både fysisk med lange dager, men også psykisk. Vi hadde tre fullpakkede dager med prosedyrer, sakkyndige uttalelser og vitneforklaringer. Jeg var selvfølgelig forberedt på at statens advokat kom til å vinkle saken til fordel for staten, og at hva som helst fra journalene mine kunne bli tatt opp. Men jeg var nok ikke forberedt på i hvor stor grad ting ville bli vridd og vrengt på, og at journalnotater ville bli tillagt usannheter som helt ærlig opplevdes litt absurd å høre på, sier Raasholm Larby.
Hun forteller at det hele ble en retraumatiserende prosess, hvor hun opplevde at staten og statens sakkyndige bagatelliserte henne.
– Det mest sjokkerende for meg var hvor langt statens sakkyndige var villig til å gå for å bygge oppunder statens sak. Det ble gitt medisinsk desinformasjon om endometriose ved flere anledninger, som selvsagt er vanskelig å høre på. Jeg opplevde heldigvis at statens sakkyndiges argumentasjon ikke var i tråd med andre sakkyndige vitner og rettsoppnevnt sakkyndig, sier hun.
Dom i saken vil foreligge om rundt fire uker.
– Jeg føler ikke at det er riktig at jeg på nåværende tidspunkt går ut med mer informasjon om selve rettssaken, men lover at det vil komme mer når dommen foreligger. Veldig mange pasienter, deres pårørende, venner, familie og bedrifter har valgt å støtte saken for at jeg skal kunne ta den til retten. Mitt mål er at endometriosepasientene skal få noe ut av at jeg har gått til sak uansett utfall. Basert på utfallet av dommen, vil det være lettere å gi konkrete råd til pasientgruppen. Og det vil komme, sier Raasholm Larby.
Styret i Endometrioseforeningen ønsker heller ikke å gi flere kommentarer til saken på nåværende tidspunkt.
– Styret i Endometrioseforeningen har fått inngående orientering om rettssaken. Når dommen faller vil vi selvfølgelig følge det opp videre og gi våre kommentarer, sier styreleder i Endometrioseforeningen, Marte Rendalsvik Øien.