Fått med deg at det endelig har blitt startet en PCOS-forening i Norge?

12.06.22

PCOS-rammede i Norge har lenge etterspurt en egen forening som kan løfte deres sak i samfunnet. Nå er den her! Endometrioseforeningen ønsker PCOS Norge velkommen og lykke til!

Polycystisk Ovarie Syndrom (PCOS) rammer cirka hver åttende kvinne i verden. Likevel er dette en av de mindre kjente kvinnesykdommene vi har, som ofte nedprioriteres i forskning og bagatelliseres i helsevesenet. Det håper PCOS Norge, en nystartet forening, å gjøre noe med.

 

Hva er PCOS?

Ifølge PCOS Norge er Polycystisk Ovarie Syndrom en kronisk endokrin tilstand hvor hormonell ubalanse fører til en rekke invaderende helseplager i det daglige.

– Symptombildet reduseres ofte til uønsket hårvekst, overvekt og cyster på eggstokkene, men favner i realiteten alle aspekter ved livet: økt frekvens av depresjon og andre psykiske lidelser, fatigue og utmattelse, søvnproblemer og søvnapne, insulinresistens og et altoppslukende søtsug, manglende eggløsning eller kraftige blødninger og i noen tilfeller, infertilitet. PCOS er i dag den vanligste anovulatoriske årsaken til barnløshet, skriver PCOS Norge i en pressemelding.

 

De forteller at tilstanden også gir en økt risiko for flere tilleggsdiagnoser som diabetes type 2, hjerte- og karsykdommer, migrene, svangerskapsdiabetes, ikke-alkoholisk fettleversykdom og livmorkreft. 

 

PCOS Norge har opprettet en egen nettside, og her kan du lese mer om tilstanden.

Mener PCOSere ikke følges godt nok opp av helsevesenet

Styreleder i PCOS Norge, Regine Vinnes Wiig Andersen mener det er betenkelig at de med PCOS ikke følges opp jevnlig i helsevesenet når det kommer til både screening og forebygging.

– Svært mange føler også at de daglige utfordringene de sliter med ikke tas på alvor eller avfeies i helsevesenet, sier hun.

 

PCOS Norge vil jobbe for et bedre helsetilbud for rammede, både i allmenn- og spesialisthelsetjenesten. Gjennom å formidle kunnskap og oppdatert informasjon om tilstanden er målet til foreningen å sette PCOS på dagsorden og bidra til økt forståelse.

 

I dag består styret til PCOS Norge av styreleder Regine Vinnes Wiig Andersen, nestleder Vera Sandnes, samt Ann Helen Brendehaug og Therese ‘Sessy’ Åsland. Alle i styret har diagnosen PCOS og kjenner selv på kroppen de daglige utfordringene dette medfører.

 

Synes det er herlig å se flere ildsjeler som vil jobbe med reproduktiv helse

Elisabeth Raasholm Larby, styreleder i Endometrioseforeningen, heier på PCOS Norge.Hun synes det er topp at enda flere går sammen for å skape et bedre helsetilbud for ulike pasientgrupper som har utfordringer når det kommer til reproduktiv helse.

– Dette er jo noe som også rammer de med endometriose og adenomyose, så det er flott at PCOS Norge nå krever mer plass i samfunnet og vil engasjere seg for pasientene sine, sier hun.