Slik har endometriose gjort henne til en bedre kiropraktor
Kiropraktoren, Kristine, hadde lite personlig erfaring med hvordan det var å ha en syk kropp. Etter endometriosen, kan hun nå relatere seg til sine pasienter på en helt ny måte.
Første versjon publisert i medlemsbladet har blitt oppdatert, og deles derfor gratis - slik at alle har tilgang til siste versjon av teksten.
Tilbake i 2014, da Kristine Skogseid (36) bodde i Danmark med sin mann fikk hun plutselig problemer med å stå oppreist. Nye og ukjente smerter herjet i kroppen, og fikk henne til å krøke seg sammen. Det ble i løpet av det nye året vanskeligere og vanskeligere å opprettholde et normalt liv, og til slutt oppsøkte Skogseid hjelp. Det fikk hun, og på rekordkort tid lærte hun seg et nytt ord – endometriose.
– Det tok 10 måneder fra jeg begynte å bli syk, til jeg ble operert for endometriose på Rigshospitalet i København, sier Skogseid.
I dag bor hun i Bærum, sammen med mann og datter i en leilighet fra 80-tallet, som de selv har renovert. Skogseid er utdannet kiropraktor, og har jobbet med muskel- og leddplager i snart ti år.
Kiropraktoren som fikk henne inn på laparoskopi
Etter hvert som Skogseid ble dårlig og dårligere, følte hun seg både fysisk og psykisk redusert. Hennes mentale kapasitet sank i takt med at smertene økte. På det verste var det få pauser i form av smertefrie dager og livet hun kjente forsvant, sakte, men sikkert.
– Personen som utgjorde den største forskjellen i mitt behandlingsforløp endte med å være en kollega, en kiropraktor. Ved bruk av ultralyd fant han en cyste i magen min. Den jeg var sikker på at var der, men som ingen andre spesialister hadde funnet, sier Skogseid, som på det tidspunktet hadde vært til flere undersøkelser hos både gynekolog og kardiolog via fastlegen i Danmark.
Kiropraktoren var den første som nevnte endometriose for Skogseid, og hun forteller at det er takket være ham at utredningen rullet så raskt.
– Funnet av cysten utløste en rekke av undersøkelser, som til slutt resulterte i laparoskopi og fjerning av vev som viste seg å være endometriosevev, sier Skogseid.
Hun vektlegger at fastlegen i Danmark også spilte godt på lang med henne, og hele veien styrket tillitsforholdet gjennom anerkjennelse av Skogseids smerter, dette til tross for at hun ikke visste hvorfor hun hadde så vondt.
– Vi fant tonen, og hennes åpenhet gjorde at jeg stolte på henne. Som behandler vet jeg at det kan være vanskelig å fortelle pasientene at vi ikke vet hvorfor de har vondt. De kommer jo til oss fordi vi er eksperten. Det at hun var trygg nok til å erkjenne at hun ikke hadde svaret, førte til at jeg fikk hjelp av andre spesialister, sier Skogseid
Smertefulle erfaringer har gjort henne til en bedre kiropraktor
Skogseid er en dame som er glad i folk og bevegelse. Da hun var yngre, var det enkelt for henne å falle inn i et fag hvor hun kunne kombinere sine gode egenskaper og lidenskaper. Hun valgte kiropraktorstudiet uten å selv ha erfaring med kroppslige plager eller motgang av betydelig karakter.
– Kroppen hadde alltid fungert, og den trivdes bra med mye trening. Jeg kunne stort sett gjøre hva jeg ville, og den responderte bra. Det var en helt naturlig del av min identitet å være fysisk aktiv, på samme måte som det var å være sosial, sier Skogseid.
I dag er utgangspunktet for pasientmøtene annerledes, helhetsbrillene er konstant på, og det mener Skogseid unektelig henger sammen med hennes smertefulle erfaringer, som man ikke kan lese seg til i bøker.
– Fysiske plager gjør noe med deg, kortvarige og kroniske. Jeg har nå erfaring med hvor komplekst det er å ha en kropp som ikke spiller på lag. Hvor isolerende, men også skamfullt det kan være å bli underlagt en usynlig, men høyst virkelig sykdom som endometriose, sier Skogseid.
Siden Skogseid selv har endometriose, har det i perioder vært utfordrende og slitsomt å ha en fysisk jobb. Som mange andre har også hun vært sykemeldt.
– Det er jo ikke normalt eller hensiktsmessig å stå å henge over pasientene sine fordi man selv har så vondt. Skogseid fortsetter – Det er komplisert og kostnadstungt å være pasient, samtidig koster det å være pårørende. Det er viktige aspekter å åpne opp for i møte med kronisk syke, og jeg mener at kiropraktorkontoret egner seg godt til denne samtalen. For sammenhengen er både anerkjent og nådeløs. Fysiske plager over tid gir psyke plager, og omvendt. Gjennom å anerkjenne denne tematikken, kan vi muligvis bidra til å gjøre tilværelsen som kronisk syk noe mindre ensom og belastende.
Tror kiropraktoren kan ha en sentral rolle for de med endometriosesmerter
Selv tror Skogseid at kiropraktorer kan utgjøre en viktig rolle hos mange kvinner med endometriose. Hun håper at kiropraktoren med sin spesialkompetanse på muskel -og skjelettlidelser kan bidra til en raskere utredning av de kvinnene som enda ikke har fått diagnosen.
– Her vil differensialdiagnostikken stå sentralt, og trolig styrkes av erfaring med pasientgruppen. Det er min erfaring, både som kliniker og som pasient, at uspesifikke kroniske plager krever særlig mot hos begge parter. Tillit, kommunikasjon, en god dose tålmodighet og en liten dose humor, kan bidra til å erstatte noe usikkerhet med håp. En sterk og viktig motvekt til kronisk smerte, og dens følgesvenner som sorg og skam, sier Skogseid.
I tillegg til dette tror hun også at kiropraktorer kan bidra positivt ved å behandle spenninger som oppstår i muskler og ledd på grunn av endret kroppsholdning og bevegelsesmønster , noe som i stor grad preger mange endometriosepasienter som følge av sammenvoksinger i bindevev.
– Det mest vesentlige er at pasienten og kiropraktoren er felles om målet med behandlingen, da dette gir de beste forløpene, sier Skogseid.
Et bedre liv, men ikke det samme livet
I dag lever Skogseid et langt bedre liv enn hun gjorde i 2014/2015, da sykdommen festet seg i kroppen. Etter den vellykkede operasjonen og en pause fra arbeidet har omlegging av kost, lavintensitetstrening, yoga og pusteøvelser bidratt positivt. Likevel er hun ikke like frisk som hun var før hun fikk endometriose.
– Jeg er fremdeles preget av endometriosen. Jeg tåler mindre, blir fortere sliten, kan ikke trene hva jeg vil når jeg vil, og lever også med usikkerheten om/når smertene vil returnere, og ikke minst om vi kan få flere barn. Men jeg lever et tilnærmet smertefritt liv som jeg elsker, og som jeg muligvis setter enda mer pris på fordi jeg følte at jeg ble frarøvet det i en periode, sier Skogseid.
Hennes ønske er å fremover kunne bidra til å øke kunnskapsnivået om endometriose og forekomsten av endometriose blant kvinnelige kiropraktorpasienter.
– Målet er å kunne yte hver kvinne den beste tilgjengelige behandlingen, slik at de kan få bedre livskvalitet, avslutter Skogseid.