Endometrioseforeningen får endelig sin første ansatte daglige leder
Etter hele 26 år har Endometrioseforeningen fått sin første ansatte daglige leder i fulltidsstilling. Det er tidligere styreleder, Elisabeth Raasholm Larby, som har fått jobben.
Elisabeth Raasholm Larby har sittet i styret til Endometrioseforeningen i seks år. I fem av de årene har hun vært styreleder. Hun har opparbeidet seg mye faglig tyngde gjennom sin tid som styreleder, fått et bredt politisk nettverk, opprettet god kontakt med helsepersonell over hele landet, stilt til offentlige debatter om kvinnehelse på direktesendt TV og selv delt åpent og ærlig om sin opplevelse av å være pasient med alvorlig grad av endometriose i NRK og andre nyhetskanaler. Etter flere år som styreleder i Endometrioseforeningen, trer hun nå inn en fulltidsstilling som daglig leder.
– Jeg er utrolig ydmyk over å få denne fantastiske muligheten. Endometrioseforeningen har vært et hjertebarn i mange år nå, men når jeg kun har hatt et frivillig verv som styreleder har jeg opplevd å komme til kort sammenlignet med alt jeg har hatt lyst til å jobbe med og få til, sier Elisabeth.
Nå får hun mulighet til å videreutvikle Endometrioseforeningen sammen med Ane Løvereide, foreningens første ansatte som også fikk en fulltidsstilling som kommunikasjonsrådgiver i år, samt det øvrige styret bestående av frivillige kvinner fra hele landet.
– Når jeg kun har hatt et frivillig verv som styreleder har jeg opplevd å komme til kort sammenlignet med alt jeg har hatt lyst til å jobbe med og få til
Satser på ansatte og håper på drahjelp fra medlemmer
Endometrioseforeningen lyste ut stillingen som daglig leder internt blant medlemsmassen sin tidligere i år, og fikk da søknader fra ulike kandidater. Valget falt på Elisabeth av flere grunner, forteller foreningens nye styreleder, Kristine Andora Vindal.
– Elisabeth har svært god kjennskap til foreningens daglige drift, hun har dyptgående kunnskap om sykdommene vi jobber med, hun er solid på forhandling og debattering – noe vi absolutt tror vil komme foreningen til gode. Det var jo hun som utfordret daværende helseminister, Bent Høie, på lufta – og fikk en offentlig unnskyldning til hele pasientgruppen for et mangelfullt og dårlig behandlingstilbud. Vi har stor tro på at hun kommer til å fortsette å utgjøre en enorm forskjell for vår pasientgruppe, sier Andora.
I dag er Endometrioseforeningen fortsatt i en vekstfase. For å sikre at det fortsetter, har styret valgt å investere i ansatte slik at viktige saker kan jobbes med i langt større grad. Videre vekst vil være helt avgjørende for å beholde foreningens to ansatte i fremtiden. Derfor håper styret enda flere vil bli medlem av Endometrioseforeningen, og at nåværende medlemmer vil fortsette å fornye medlemskapene sine.
– Vi håper virkelig at flere melder seg inn fremover, slik at vi som forening kan løfte helsetilbudet for alle pasienter vi representerer i langt større grad. Det får vi ikke til uten ansatte, sier Andora.
– Det var jo hun som utfordret daværende helseminister, Bent Høie, på lufta – og fikk en offentlig unnskyldning til hele pasientgruppen for et mangelfullt og dårlig behandlingstilbud.
Takknemlig over drahjelp og ny kollega
En som kan bekrefte at ansatte er viktig for foreningens sak er Endometrioseforeningens kommunikasjonsrådgiver, Ane. Hun forteller at det de siste månedene har vært eksepsjonelt travle.
– Det har vært mye jobbing. Foreningen har opplevd en massiv økning i henvendelser, og det er jeg så glad for – for det betyr jo at vi blir lagt merke til og får til ting. Likevel har det også ført til et enormt arbeidspress. Alene har jeg rett og slett ikke strukket til, så jeg er nå skikkelig takknemlig over å få en kollega som kan bidra til at vi får gjort mye mer, sier Ane.
Elisabeth er også glad for å kunne bistå når det koker, og er spent på å komme skikkelig i gang med arbeidet som daglig leder.
– Vi har mye som må gjøres, det er ingen hemmelighet. Den første tiden som daglig leder vil nok gå med til en del administrativt arbeid, til prosjektplanlegging og fremdriftsplaner, men også til å stille på en del arrangementer. Det blir helt topp å komme på plass, og jeg er så takknemlig overfor min tidligere arbeidsgiver, ASAS Arkitektur, som har gitt meg permisjon i et helt år for å bryne meg på dette, sier hun.
– Alene har jeg rett og slett ikke strukket til, så jeg er nå skikkelig takknemlig over å få en kollega som kan bidra til at vi får gjort mye mer
Store drømmer for foreningens fremtid
Endometrioseforeningen skal nå gjennom en omstrukturering. Håpet er at mye kan effektiviseres, at mer midler kan hentes inn og at større prosjekter kan iverksettes på sikt. Både Kristine Andora, Elisabeth, Ane og resten av styret har flere store drømmer for foreningen, og mye de håper å kunne få til.
– Medlemmene våre skal merke at vi er en styrket forening, og det skal politikerne våre også, sier Elisabeth.
– Dette er en storsatsning som ikke ville vært mulig uten alle medlemmene våre, samt alle som har samlet inn penger til oss gjennom bursdagsinnsamlinger på Facebook eller andre typer innsamlinger. Det hadde heller ikke vært mulig uten influensere som har brukt sine plattformer til å spre informasjon om endometriose, adenomyose og oss, helsepersonell som har bidratt mye frivillig, journalister som har dekket kvinnehelse i større grad, pasienter som har stått frem i media, våre familier som har latt oss ofre så mye tid til denne foreningen, og mange andre. Framtiden er lys, avslutter hun.