Hurra! Endometrioseforeningen nomineres til flere priser

27.09.21

Endometrioseforeningen har blitt nominert til både Kavlifondets ansattpris og til Plan Norge sin Jentepris.
– Vi er beæret, stolte og veldig, veldig ydmyke, sier Endometrioseforeningens styreleder, Elisabeth Raasholm Larby.

De siste årene har vært svært hektiske for Endometrioseforeningen. Media og politikere har endelig våknet, og innsett at kvinnehelse er viktig. Det har ført til et enormt trykk og en stor arbeidsmengde for styret i Endometrioseforeningen, som drifter pasientorganisasjonen på frivillig basis. Alle de utallige timene med frivillig arbeid som har blitt lagt ned har heldigvis hatt en effekt. Det kan Endometrioseforeningens styreleder, Elisabeth Raasholm Larby fortelle.

– Vi har hatt politiske møter, blitt invitert til å holde flere foredrag, vi har gjort en kjempejobb når det kommer til vårt kommunikasjonsarbeid, og vi har bidratt til at Helse- og omsorgsdepartementet har bestilt en utredning fra Helsedirektoratet, som skal se på hvordan behandlingstilbudet for endometriosepasienter egentlig er i dag, og hva som kan bli bedre. Nå er dato for første møte satt, og vi har blitt invitert med i utvalget som skal jobbe videre med dette, sier hun fornøyd.

Rørt av alle tilbakemeldinger, reaksjoner og nominasjoner

Etter all medieoppmerksomhet rundt kvinnehelse den siste tiden, har også Endometrioseforeningen opplevd vekst.

– Vi har aldri hatt så mange medlemmer. Vi er fremdeles en liten organisasjon, som er helt avhengige av frivillige for å gå rundt, men vi blir stadig større og sterkere. Det er ikke bare takket være styrets innsats den siste tiden, men også takket være privatpersoner, influensere og politikere som endelig våger å prate høyt om kvinnehelse, sier Raasholm Larby.

På kort tid har foreningen merket stor vekst i sosiale medier, samt i pågang på e-poster fra både kjente og ukjente.

– Folk har sendt tilbakemeldinger om at det virker som at ting er i ferd med å endres for denne pasientgruppen. Vi mottar både vanskelige, tunge og triste historier, men vi mottar også meldinger som er fulle av håp om dagen, forteller hun videre.

– I år har vi også blitt nominert til både Jenteprisen og til en pris fra Kavlifondet. Vi er beæret, stolte og veldig, veldig ydmyke, sier en tydelig rørt styreleder.

Jenteprisen og pris fra Kavlifondets ansatte

Kavlifondet er et fond bestående av overskudd fra Kavli, som ikke investeres i drift og utvikling. Midlene i fondet deles hvert år ut til gode formål. 60% av tildelingene går til humanitære prosjekter, 30% går til forskningsprosjekter og de siste 10% går til kulturprosjekter. Det er ansatte i Kavli som står for nominasjoner av organisasjoner, og som til slutt stemmer mellom ulike gode formål som kan motta en pengegave fra fondet.

– At noen i det hele tatt har nominert oss til dette er stort. Vi er så takknemlige over å være blant de nominerte, sier Raasholm Larby.

Jenteprisen er en pris som deles ut av Plan International Norge og Costume. Prisen går til en person, organisasjon eller bedrift i Norge som har gjort en ekstra innsats for å stoppe vold, overgrep og diskriminering av jenter – enten i Norge eller ute i verden. Vinneren av prisen blir kåret av en uavhengig jury og deles ut på FNs internasjonale jentedag.

– Vi har fulgt med på Jenteprisen i mange år, og heiet på konseptet lenge. Det er så mange verdige nominerte og vinnere opp gjennom årene, og vi hadde aldri trodd noen ville komme på å nominere oss til en slik pris. Dette føles helt surrealistisk, sier Raasholm Larby.

Takker for nominasjonene

Styrelederen i Endometrioseforeningen legger ikke skjul på hvor stort det oppleves å bli nominert til to priser.

– Uansett hva resultatet blir, kommer vi aldri til å glemme disse nominasjonene. Vi har jobbet hardere enn noensinne de siste årene, men vi har også fått mye drahjelp fra eksterne krefter. Det er på sin plass å takke alle de tøffe folka som har snakket åpent og ærlig om endometriose og adenomyose, som har vært skambelagt altfor lenge. Også er det viktig å takke journalister som bruker pennen sin, kjente profiler som bruker stemmen sin, andre organisasjoner som har hjulpet oss opp og frem, og alle de som i mange år har kjempet en tung kamp. Disse nominasjonene deler vi med alle dere, avslutter hun.