Endometrioseforeningen vil stoppe mensfattigdom!

28.05.22

Endometrioseforeningen markerer verdens menstruasjonsdag 2022 med å starte årlige donasjoner for å stanse mensfattigdom. Melder du deg inn i foreningen den 28. mai, går din medlemsavgift til nettopp dette.

Den 28. mai markeres verdens menstruasjonsdag. Dagen er en årlig internasjonal markering som går ut på å fremme viktigheten av god underlivshygiene for de med mensen. Endometrioseforeningen vil være med på å øke oppmerksomheten rundt mensfattigdom, manglende tilgang til sanitærprodukter og trygge rom å bruke dem i, samt at man skal ha rett til å ha mensen uten skam eller stigma.

I dag lever vi i en verden hvor de som blør er de som taper.

Visse du for eksempel at:

 • 800 MILLIONER har mensen hver dag, men 500 MILLIONER av disse har ikke tilgang til mensprodukter?
 • Mange med mensen har ikke rett til å ta på avlinger, da det kan gi uflaks til familier og samfunn?
 • Mange med mensen får høre at de kan smitte andre med alvorlige sykdommer som kreft med mensenblodet?
 • Mange med mensen må selge sex for å få råd til bind?
 • Mange med mensen får høre at om de tar på epletrærne så vil eplene råtne?
 • Mange med mensen må sove alene i en mensenhytte?
 • Alt for mange med mensen må holde seg hjemme fra skolen?

(Kilde: CARE Norge)

I dag lever vi i en verden hvor de som blør er de som taper.

Din medlemsavgift den 28. mai er med på å stoppe mensfattigdom

Det er mye som kan bli bedre når det kommer til menstruasjonsrelaterte plager i Norge. Vi jobber knallhardt for å skape et bedre behandlingstilbud til alle med endometriose og adenomyose. Likevel er vi, sammenlignet med mange andre land, veldig heldige. Nettopp derfor er det også viktig at vi tar grep, og hjelper de som er mindre heldige enn oss selv.

 

Endometrioseforeningen mener at:

 • Alle med mensen bør ha mulighet til å gå på skole og jobb
 • Alle med mensen bør ha tilgang til nødvendige og hygieniske sanitærprodukter
 • Ingen med mensen bør frykte vold og overgrep når de skal bytte bind eller tamponger
 • Ingen med mensen bør stenges ute fra familier og samfunn kun fordi de blør

 

Det er på tide å løfte mensfattigdom mye høyere på agendaen. Derfor begynner foreningen i dag med årlige donasjoner som skal gå til andre foreninger, organisasjoner eller lokale forkjempere som arbeider for å stoppe mensfattigdom globalt.

 

Hvordan gjøres dette? Ved å sette av medlemsavgiften til alle som melder seg inn på verdenens menstruasjonsdag. Dette betyr at medlemmer som melder seg inn 28. mai ikke bare er med på å støtte vårt arbeid, men også med på å støtte arbeidet med å bekjempe mensfattigdom.

Midlene for 2022 går til CARE Norge

I år har foreningen bestemt seg for å donere midlene fra medlemsavgiftene vi får inn den 28. mai til organisasjonen CARE Norge. CARE Norge er en norsk hjelpeorganisasjon som kjemper for fattige kvinners rettigheter. Det er en selvstendig, frivillig stiftelse som driver langsiktig utviklings- og nødhjelpsarbeid i land som Afghanistan, Myanmar, Burundi, Den demokratiske republikken Kongo, Mali, Niger, Rwanda, Syria, Jemen, Jordan, Tanzania og Uganda. Arbeidet finansieres av private givere i Norge, i tillegg til Norad og Utenriksdepartementet.

 

CARE jobber blant annet for at «Mensen skal ikke være et hinder for skolegang og jobb.» og er med på å bidra med kunnskap, holdningsendringer og utdeling av mensprodukter i land som virkelig trenger det.

 

Så hvis du ikke er medlem av Endometrioseforeningen er kanskje 28. mai den perfekte dagen å bli med i gjengen? Meld deg inn her: https://endometriose.no/bli-medlem/ eller verv venner, familie og kolleger!