Hva i alle dager er en menskopp?

18.04.21

Endometrioseforeningens medlemmer får 20 prosent avslag på menskopper fra Flove. Så hva i alle dager er egentlig en menskopp, og kan denne lille duppedingsen være noe for deg og din kropp?

Foto: Siri.A Olsen, Girl Crush

Svært mange med endometriose eller adenomyose har mensen. Og har man mensen er det en rekke ulike produkter man kan velge mellom, som skal absorbere blodet og holde deg fresh i underlivet. Et av disse produktene er en menskopp.

 

Hva er en menskopp?

En menskopp er laget i silikon, og ligner en liten kopp, en trakt eller et beger. Du plasserer koppen inn i skjeden, og den samler opp blodet når du menstruerer, fremfor å absorbere det. Du skal kunne ha den inne i opptil 12 timer, før du må tømme koppen, skylle den og sette den inn igjen. Koppen skal også kunne brukes i opp til 10 lange år.

Hva er Flove?

Flove er et selskap startet av norske Jeanett Pettersen, som var lei av alle de tradisjonelle produktene hun ble lært å bruke under menstruasjonen.

– Hovedgrunnen til at jeg startet dette selskapet, var så jeg kunne hjelpe kvinner i utviklingsland. Jeg har jobbet mot en del programmer i Afrika, og fant ut at mange kvinner som hadde mensen ikke kom seg på skolen når de menstruerte. Flere valgte å droppe ut, bare fordi de ikke hadde noen produkter å bruke, som hindret at de blødde igjennom klærne. For disse jentene og kvinnene er menskoppen helt genial. Det eneste som skal til, er litt vann de kan koke for å rengjøre den, så kan den brukes igjen og igjen, forteller Pettersen.

Flove startet altså som en veldedig kampanje. Pettersen ønsket å komme til et punkt hvor hun kunne donere bort hauger med menskopper. Det trodde hun skulle være en smal sak, men det viste seg vanskeligere enn hun først hadde tenkt.

– Jeg var nok litt naiv da jeg startet denne reisen for snart fire år siden. Jeg har fremdeles ikke kommet meg til et punkt hvor jeg kan donere vekk mange kopper, men jeg gir ikke opp. I mellomtiden får jeg heller forsøke å hjelpe kvinner i Norge og Europa, som drømmer om miljøvennlige og kjemikaliefrie mensprodukter, sier Pettersen.

Foto: Bilde av Jeanett Pettersen tatt av Fiona Gjata Yan

De som blør mye, kan spare mye

Mensfattigdom eksisterer flere steder i verden, også i Norge. Selv om det ikke er like ekstremt her, mener Pettersen mange mest sannsynlig kjenner det på lommeboka hver måned, når nye bind eller tamponger må kjøpes inn.

– Jeg har ikke endometriose eller adenomyose selv, men jeg har blitt fortalt at noen kan oppleve større blødninger enn andre. Da kan det hende de også merker det økonomisk, noe som er veldig synd. Når man allerede sliter med smerter eller andre problemer, skal det ikke være stressende å tenke på om man har nok bind den ene måneden, eller ikke, sier Pettersen.

Kjøper man en menskopp, mener hun den ofte er spart inn igjen innen fire til fem måneder. Spesielt for de som blør mye, og må bytte bind eller tamponger ofte.

– Behandler du koppen riktig, varer den jo også i opp til 10 år, så her kan man potensielt spare ganske mye, sier Pettersen.

Foto: Siri.A Olsen, Girl Crush

Hvordan bruker man en menskopp?

Pettersen forteller at det er svært individuelt hvem som faller for menskoppene, og hvem som ikke venner seg til å bruke dem. Likevel sier hun at dersom man setter koppen inn riktig og øver seg litt, skal den ikke være ubehagelig. Akkurat som en tampong. Her er hennes tips til hvordan kvinner bør gå frem for å bruke en menskopp.

 

Slik får du koppen på plass:

 • Med en gang du får menskoppen, må den kokes.
 • Husk å ha rene hender, og brett koppen før den settes inn! Det finnes mange ulike metoder her, men den som er vanligst og enklest er metoden hvor koppen brettes som en C på langs.
 • Før du plasserer koppen på plass, er det viktig å vite hvor livmortappen er. Kjenn etter dersom du er usikker. Du skal finne noe som er litt annerledes i skjeden, og tappen kjennes på en måte ut som tuppen på en nese. Det er et litt hardere område som står ut. Det er her blodet kommer, og denne tappen må altså være dekket for å unngå lekkasjer. Livmortappen er forskjellig fra person til person, så bli kjent med kroppen din og finn den.
 • Koppen skal være helt åpen under tappen. Er tappen lang, skal den være litt oppi koppen.
 • For å åpne koppen fra C-formen, trenger du kun slippe den. For å være helt sikker på at den er åpen hele veien rundt, kan du føle deg frem med en finger langs kanten.

 

Slik får du koppen ut:

 • Når menskoppen skal ut, skal du IKKE dra i stilken. Koppen skaper et vakuum som må brytes før du drar ut. Du kan bruke stilken for å finne frem til koppen og bunnen, men du må klype litt i koppen for å bryte vakuumet.
 • Klyp, hold og lirk ut koppen. Husk å holde på selve menskoppen med fingrene.
 • Hold i stilken, og bruk skjedemusklene til å skyve den ut, altså de samme musklene du bruker ved fødsel.
 • Når koppen er ute, kan du tømme blodet i do. Skyll koppen i kaldt vann for å unngå misfarging, så kan du skylle i varmt vann før du setter inn igjen.
 • Ikke bruk såpe eller intimsåpe, det skal ikke inn i skjeden.
 • Husk at koppen alltid skal kokes før du begynner å bruke den, og når menstruasjonen er ferdig og koppen skal pakkes vekk frem til neste gang.

Slik kan du få 20 prosent på menskoppene fra Flove

Dersom du er interessert i å teste en menskopp selv, har Flove opprettet et samarbeid med Endometrioseforeningen. Alle våre medlemmer får 20 prosent på alle produktene hos Flove.

– Jeg er veldig glad for at vi har fått til dette samarbeidet. Jeg synes foreningen gjør en veldig viktig jobb med å spre kunnskap om noen av de vanligste kvinnesykdommene vi har. Det er en ære å få være med på å spre ordet, og en selvfølge å kunne tilby medlemsgoder til foreningens medlemmer, sier Pettersen.

Menskoppene fra Flove kommer i ulike størrelser, og Pettersen mener det kan være lurt å ha flere enn en liggende. Dersom man har en hytte kan man ha en menskopp liggende der, man kan ha en på jobb og en hjemme.

– Her tenker jeg folk gjør som de vil, etter å ha sjekket at menskopper er noe for dem, sier Pettersen.

Hun minner om at folk med spiral kan bruke menskopp, men at de må være ekstra forsiktige når de tar den ut, da vakuumet som oppstår kan medføre at spiralen blir med menskoppen ut dersom man er veldig uheldig.

 

Menskoppene fra Flove kan kjøpes på flove.no, og våre medlemmer får 20 prosent ved å bruke en medlemskode de kan få tilsendt av oss på mail eller messenger.