Informasjonsfilm til ungdom er endelig ute

06.01.23

I lang tid har Endometrioseforeningen jobbet med en informasjonsfilm om endometriose og adenomyose for ungdom. Grunnet pandemien stoppet prosjektet opp flere ganger, men nå er filmen endelig ute!

Rosa bakgrunn, med teksten "Blod, smerte, tårer" i tykke bokstaver foran

– Hvis det er én ting som kan bidra til at de som kommer etter oss ikke må gjennom like tunge og kompliserte prosesser for å få en diagnose, så er det bedre kunnskap tidligere, sier styreleder i Endometrioseforeningen, Elisabeth Raasholm Larby.

 

Hun forteller at Endometrioseforeningen endelig har ferdigstilt og publisert en informasjonsfilm om endometriose og adenomyose, ment for ungdom og helsesykepleiere. «Blod, smerte, tårer, en kort dokumentar om endometriose og adenomyose», håper hun vil bidra til at viktig informasjon når ut til en yngre målgruppe, slik at folk med symptomer på endometriose eller adenomyose får hjelp raskere.

– Hvis vi lærer elever allerede på ungdomsskolen hva som er normalt og hva som er unormalt når det kommer til mensen, tror jeg virkelig flere lettere vil kunne be om hjelp tidligere. I dag tar det alt for lang tid å stille diagnosene endometriose og adenomyose. Kunnskap er makt, og vet man om disse sykdommene, blir det enklere for pasienter å stille de rette spørsmålene til helsesykepleiere og fastleger, sier Raasholm Larby.

Håper videoen vil bli tatt i bruk i seksualundervisning eller av helsesykepleiere som møter ungdom med symptomer på endometriose og adenomyose

I januar kommer Endometrioseforeningen til å legge ut et undervisningsopplegg knyttet til informasjonsfilmen. Det håper foreningen vil bli brukt av lærere og helsesykepleiere.

– Denne filmen er tilpasset ungdom, men den er også ment for de som jobber med ungdom. Vi tror lærere og helsesykepleiere vil ha veldig godt av å se filmen, slik at de er mer forberedt i møte med elever som sliter med det mange alt for lenge har sett på som «vanlige menssmerter», sier Raasholm Larby.

 

Hun vektlegger at det absolutt ikke kun er pasientenes oppgave å stille de rette spørsmålene for å komme til bunns i egne plager.

– Det er helsepersonells oppgave å sikre at de gjenkjenner symptomene på disse utrolig vanlige sykdommene. Vi mener også at lærere kan bli enda bedre på å se sine elever og deres behov. Etter å ha sett denne filmen vil forhåpentligvis varselklokkene ringe litt raskere, dersom man ser at en elev kanskje sliter med symptomer som kan være relatert til endometriose eller adenomyose, sier hun.

– Etter å ha sett denne filmen vil forhåpentligvis varselklokkene ringe litt raskere, dersom man ser at en elev kanskje sliter med symptomer som kan være relatert til endometriose eller adenomyose

Bilde av styreleder i hvit kåpe foran sjøen i soloppgang

Elisabeth Raasholm Larby, styreleder i Endometrioseforeningen

Takker alle som har samlet inn midler til filmen

«Blod, smerte, tårer», er en kort film på rundt 15 minutter. Den er tilpasset ungdom, og har derfor ikke med dyptgående informasjon om alle fasetter av sykdommene. Den gir et overordnet blikk på endometriose og adenomyose, og er ment for enklere læring. Hvis du ønsker mer informasjon om sykdommene, kan du sjekke ut våre sider om endometriose og adenomyose her.

 

Endometrioseforeningen vil også takke alle som har samlet inn midler til denne filmen.

– Vi håper den vil bidra til å spre informasjon på en enkel måte blant ungdom og de som jobber med ungdom. Tusen takk til alle som har gjort det mulig å lage denne filmen, avslutter Raasholm Larby.

 

Filmen er laget av Robert Belgau Ellefsrød.