Skal løpe i 14 timer for storesøster med endometriose

12.11.24

Det tok 14 år før storesøsteren til Arnaud Duboin fikk påvist endometriose. For å belyse den altfor lange diagnosetiden, skal han derfor løpe i hele 14 timer.

I dag tar det i gjennomsnitt syv år før kvinner i Norge får påvist endometriose. I Frankrike tar det i gjennomsnitt mellom fire til 11 år å få påvist endometriose. Det skulle likevel ta mye lenger tid for franske Clara Sutter. I 14 år måtte hun leve med smerter og plager, uten en forklaring. Å vente så lenge på riktig helsehjelp mener hennes lillebror, Arnaud Duboin, er uakseptabelt. Onsdag 13. november skal han derfor løpe i 14 timer på friidrettsbanen til Kalnes videregående skole, hvor han er lærer. 1 time for hvert år det tok storesøsteren hans å bli trodd, få hjelp og riktig diagnose.

– Jeg kommer til å ha litt vondt i beina når jeg våkner opp på torsdag, men på lørdag blir det borte. Søsteren min har opplevd smerter i 14 år, uten å vite om det blir bedre elle verre dagen etter, forteller Arnaud til Endometrioseforeningen.

 

Målet er å belyse den altfor lange diagnosetiden for endometriose, og sykdommen i seg selv. Arnaud vil også snakke om endometriose med alle på Kalnes, spesielt ungdommer.

– For jenter vil jeg at de skal vite om sykdommen, og være bevisst på de ulike symptomene, slik at de som har det eller utvikler det kan få diagnosen raskere. For gutter vil jeg at de skal ha hørt om sykdommen og symptomene, og slik at de øker forståelsen og kunnskapen sin, sier han.

– Jeg kommer til å ha litt vondt i beina når jeg våkner opp på torsdag, men på lørdag blir det borte. Søsteren min har opplevd smerter i 14 år, uten å vite om det blir bedre elle verre dagen etter.

Arnaud legger ikke skjul på at han gruer seg litt til det lange løpet, men mest av alt gleder han seg. Håpet er at innsatsen vil skape mer oppmerksomhet for saken, og dermed bidra til å hjelpe andre i samme situasjon som hans søster. Foto: privat

Lærere og elever blir med på løpet

Arrangementet har Arnaud kalt “Endoløp”. Hele dagen, men spesielt den siste timen, kommer lærere og elever ved skolen til å løpe med ham. Løpet starter klokken 00.00 og varer til 14.00.

I tillegg har han et mål om å samle inn penger til Endometrioseforeningen mens han løper. Han håper folk vil møte opp, snakke om kvinnehelse mens de heier, og bli motivert til å donere en liten sum eller melde seg inn i foreningen.

– Da Arnaud tok kontakt med oss for å fortelle om løpet han planla, og hvorfor han ønsket å gjennomføre det, tror jeg vi alle ble litt blanke i øya, sier daglig leder i Endometrioseforeningen, Elisabeth Raasholm Larby.

– Vi har et stort behov for at flere menn engasjerer seg, og dette er virkelig toppen av engasjement, smiler hun.

– Jeg ble rørt, fikk så vondt av henne, men jeg ble også sint på meg selv som trodde at hun «bare hadde vondt ved mensen». Det tror jeg flere menn feilaktig tenker om endometriose, dessverre.

Clara sammen med sin lillebror, Arnaud. Foto: Privat

Vil få flere menn involvert i saken

Arnaud er enig med Elisabeth, og mener det er viktig at menn lærer mer om endometriose. Økt kunnskap vil kunne føre til en større forståelse for hvordan endometriose faktisk påvirker veldig mange kvinner.

– I april reiste jeg til Frankrike for å besøke søsteren min. Da snakket vi om endometriose og historien hennes i 5 timer. Jeg ble rørt, fikk så vondt av henne, men jeg ble også sint på meg selv som trodde at hun «bare hadde vondt ved mensen». Det tror jeg flere menn feilaktig tenker om endometriose, dessverre, sier han.

Clara er engasjert i endometriose-saken i Frankrike, og synes det er helt fantastisk at lillebroren hennes nå skal arrangere et løp her i Norge, i hennes navn.

– Dette er kanskje det største beviset på kjærlighet jeg har fått. Jeg er utrolig rørt av tanken på at min historie kan bidra til å belyse endometriose i andre land, og forhåpentligvis hjelpe flere kvinner, sier hun.