MDG øremerker to millioner til Endometrioseforeningen i sitt alternative statsbudsjett
Nok et parti har lyttet til Endometrioseforeningen, og øremerket to millioner til foreningen i sitt alternative statsbudsjett. Denne gangen er det MDG som viser at de vil satse mer på kvinnehelse.
– Kvinnehelse har i altfor lang tid blitt nedprioritert i helsepolitikken. Dette handler både om et historisk etterslep der kvinners helse har blitt sett på som mindre viktig, og om konkrete mangler i forskning og behandling. Når vi i MDG velger å løfte kvinnehelse spesielt, er det fordi vi ser at kvinners helseproblemer ofte blir bagatellisert, og at dette fører til både lidelse og økonomiske kostnader – for samfunnet og for den enkelte, skriver Sigrid Heiberg, stortingsrepresentant for Miljøpartiet De Grønne (MDG), i en e-post til Endometrioseforeningen.
Hun mener prioritering av kvinnehelse handler om rettferdighet, om å redusere helseforskjeller og om å bygge et helsesystem som tar alle alvorlig, uansett kjønn.
– Det er fantastisk å se at flere partier forstår hvor ufattelig viktig det er å satse på kvinnehelse.
Gir håp at flere partier vil løfte Endometrioseforeningens arbeid
MDG la den 28. november ut sitt alternative statsbudsjett. Der kommer det frem at partiet vil sette til side 330 millioner til kvinnehelseforskning, opprette en søknadsbasert støtteordning på 45 millioner til kvinnehelsearbeid, sikre at kvinnehelse får høyere status i helsevesenet og bedre kunnskapen der ved hjelp av 200 millioner, og ikke minst øremerke 2 millioner til Endometrioseforeningens arbeid.
– Det er fantastisk å se at flere partier forstår hvor ufattelig viktig det er å satse på kvinnehelse. Vi ble naturligvis skuffet, men ikke overrasket, over at vi ikke fikk midler på statsbudsjettet regjeringen la frem i år. Det har vi jo aldri fått, selv om vi har jobbet oss i hjel siden 1997, sier Elisabeth Raasholm Larby, daglig leder i Endometrioseforeningen.
Hun mener det er et godt tegn at flere partier viser at de ser viktigheten av Endometrioseforeningens arbeid. Venstre var første parti ute med å øremerke midler til foreningen i sitt alternative statsbudsjett.
– At MDG gjør det samme, viser at vi har kommet langt med vårt politiske arbeid, og det gir håp for utallige pasienter og pårørende, sier Raasholm Larby.
– Det er mange fine ord om likestilling og helse, men når det kommer til budsjettene, ser vi fortsatt at kvinnehelse ofte taper kampen mot andre prioriteringer.
Mener kvinnehelse ikke prioriteres i budsjettene
Heiberg fra MDG er tydelig på at det er helt nødvendig å støtte organisasjoner som Endometrioseforeningen.
– Endometriose rammer mange kvinner, ofte med alvorlige konsekvenser for både livskvalitet og muligheten til å delta fullt ut i arbeidslivet og samfunnet. Likevel opplever mange at det tar år å få diagnosen, og at behandlingstilbudet er mangelfullt. Derfor mener vi det er helt nødvendig å støtte organisasjoner som Endometrioseforeningen, som gjør en viktig jobb både med å støtte de som rammes og med å øke kunnskapen i befolkningen og helsevesenet. Dette er en måte å sikre at kvinner med endometriose får den behandlingen og oppfølgingen de har rett på, skriver hun.
Hun mener det er positivt at flere partier har begynt å ta kvinnehelse mer på alvor, men at det fortsatt går alt for sakte, og at konkrete forslag som fungerer mangler.
– Det er mange fine ord om likestilling og helse, men når det kommer til budsjettene, ser vi fortsatt at kvinnehelse ofte taper kampen mot andre prioriteringer. Vi håper de andre partiene vil følge vårt eksempel og satse mer målrettet, slik at vi sammen kan gi kvinnehelse det løftet som trengs, skriver Heiberg videre.
Vil presse andre partier med tydeligere krav
Nå ønsker MDG å bygge allianser og bruke kunnskap for å få gjennomslag når det kommer til å arbeide for å påvirke de andre partiene til å prioritere kvinnehelse.
– Fremover kommer vi til å løfte kvinnehelse i relevante debatter og budsjettrunder. Vi vil også samarbeide med forskere, organisasjoner som Endometrioseforeningen, og andre aktører for å synliggjøre behovene og løsningene. Ved å presse på med tydelige krav og dokumentasjon, tror vi det blir vanskelig for de andre partiene å ignorere behovet for en sterkere satsing på kvinnehelse, avslutter Heiberg.