Menn som vil prate om mensen

30.11.21

Vi elsker menn som vil prate om kvinnehelse og mensen. Likevel hadde det vært fint om praten ikke satt menn og kvinner mot hverandre på ulik side av saken. Mensen angår nemlig alle – uansett kjønn.

Elisabeth Raasholm Larby, leder i Endometrioseforeningen, og Ane Undhjem Løvereide, nestleder i Endometrioseforeningen, har hoppet inn i diskusjonen om kostnaden av mensen. Her er deres tanker.

Hurra for menn som vil snakke mer om kvinnehelse og mensen! Fredag 26. november kastet Are Søberg, eller Sløseriombudsmannen, seg ut i diskusjonen om kostnaden av mensprodukter. Søberg irriterer seg over at Viken fylke planlegger å innføre skattefinansierte bind og tamponger på videregående skoler, og frykter at alle menstruerende personer i landet nå kommer til å gå i korstog for å få samme behandling. Det tror han er dårlig butikk for staten, og det har han rett i.

 

Det ville kostet samfunnet enormt mye dersom alle med mensen skulle fått dekket mensprodukter, kanskje spesielt fordi vi fremdeles har luksusskatt på slike produkter, og momsen ligger på 25 prosent. Disse pengene ender jo opp igjen hos staten da, så det er kanskje ikke så ille. Men dette er likevel ikke saken. Nei, Søberg, vi trenger nok ikke å sikre halve befolkningen gratis mensprodukter, selv om det er på overtid at vi fjerner denne skjeve skattingen. Men det bør absolutt innføres gratis bind og tamponger på skoler, for alle som trenger det.

Hold deg gjerne til saken, og ikke sett kjønnene opp mot hverandre

Hvorfor skal kjønn alltid settes opp mot hverandre i slike diskusjoner? Hvorfor er målet å få kvinner og menn til å krangle? Hvorfor blir en gladsak vridd til en «dette er urettferdig, vi vil også få gratis produkter»-debatt? Vi håper diskusjonen rundt tilbud for alle som har mensen holdes varm, vi håper flere innser urettferdigheten av luksusskatt på mensprodukter, og at flere støtter opp om gratis mensprodukter for elever. Også håper vi fremtidens mens-debatt ikke er like rotete som innlegget til Søberg, og at menn og kvinner ikke settes på hver sin side av saken. For mensen angår alle, selv menn. Bestefedre, fedre, kompiser og kjærester. Har du en person i livet sitt med mensen, så angår mensen også deg.

«For mensen angår alle, selv menn. Bestefedre, fedre, kompiser og kjærester. Har du en person i livet sitt med mensen, så angår mensen også deg.»

Elisabeth Raasholm Larby, styreleder i Endometrioseforeningen

Selv i Norge 2021 har ikke alle råd til bind og tamponger

Søberg stiller seg spørrende til SVs Balder Alver Olafsens utspill om at jenter nå ikke trenger å gå glipp av skolen på grunn av mensen. Han forstår rett og slett ikke at jenter i 2021 sitter hjemme og «blør i badekaret en uke fordi de ikke har råd til bind eller tamponger». Det er flott at menstruerende mennesker i Søbergs liv ikke sliter med dette, men det betyr ikke at alle lever i samme virkelighet.

 

Live-Andrea Gjessen Rasch har allerede kommet oss i forkjøpet, og svarer innlegget til Søberg med en egen tekst. Hun påpeker at en veldig snill pris på en pakke tamponger eller bind ligger på rundt 25 kroner. En slik pakke inneholder ofte mellom 10 og 20 bind. En vanlig menstruasjon varer mellom 3 til 8 dager. Og bind skiftes. Flere ganger i løpet av dagen. Når mange familier sliter med å betale strømregningen, kjøpe brød og handle grønnsaker, sier det seg selv at mange familier også sliter med å betale for flere pakker bind i måneden. Ofte er det heller ikke kun én menstruerende person i familien. Det koster å blø, uansett om du har forstått regnestykket eller ei.

Ingen gode argumenter for å gjøre mensprodukter gratis på skoler?

Søberg mener også at gratis bind og tamponger er misforstått feminisme, stakkarslig, og at argumentene ikke gir noen mening. Vi vet ikke helt hvilke argumenter han har utsatt seg selv for, men her er tre kjappe vi mener er ganske gode:

  • Over en halv million nordmenn lever under grensa for lavinntekt, og over 115.000 barn vokser opp i familier med lav inntekt. Mange hadde med andre ord satt stor pris på om barnet deres fikk dekket kostnaden for mensprodukter gjennom skolen.
  • Endometriose og adenomyose er to svært utbredte kvinnesykdommer, som til sammen påvirker rundt 500.000 kvinner, transpersoner og ikke-binære. Et av de vanligste symptomene spør du? Kraftige blødninger under menstruasjonen, og gjerne menstruasjoner som varer i over gjennomsnittet lenge. For denne gruppen øker kostnaden for mensprodukter betraktelig, da samtlige kan oppleve å blø gjennom selv nattbind i løpet av kort tid.
  • Mensen kan, kanskje overraskende nok for de som ikke selv blør, komme ganske plutselig. Å gå på en skole hvor man har full tilgang på bind eller tamponger vil dermed kunne spare elever som blør både pinlighet forbundet med å blø gjennom undertøy og bukser, samt sikre at personen ikke må forlate skolen for å handle mensprodukter.

 

«Jada, vi menn kan sikkert kjøpe bind og tamponger til dere, de koster noen få øre per stykk», avslutter Søberg sin kronikk med – og refererer til de aller billigste First Price-tampongene han kunne finne for å understreke poenget sitt. Vi kan berolige han med at «dere menn» virkelig ikke trenger å handle noe som helst for «oss kvinner».

Heldigvis har vi nok av progressive folk i regjeringen som bør ta tak i ulikhetsproblemet og kutte mensmomsen, og som ser verdien av gratis bind og tamponger for skoleelever. Så spar gjerne de hundrelappene du snakker om, Søberg, og kjøp deg pølser og cola som du av en eller annen grunn har dratt inn i denne debatten.