Frankrike får nasjonal strategi som skal hjelpe landets endometriosepasienter

16.01.22

President Emmanuel Macron har endelig annonsert at Frankrike nå får på plass en nasjonal strategi som skal hjelpe alle endometriosepasienter i landet. Endometrioseforeningens styreleder håper dette vil føre til politisk påvirkning i Norge, slik at det gjøres mer for å bedre tilbudet til pasientgruppen.

Tirsdag annonserte Frankrikes president, Emmanuel Macron, at de nå lanserer en nasjonal strategi for endometriosepasienter. Nyheten ble spredt til flere franske medier gjennom en videosnutt av presidenten, som ble delt i sosiale medier. I videoen sier presidenten blant annet, «Det er ikke et problem for kvinner. Det er et problem for samfunnet».

 

En strategi lovet i nesten fem år

Denne nasjonale strategien er noe presidenten tidligere har snakket mye om. Selv om den har vært lovet i Frankrike siden 2017, og selv om presidenten per i dag ikke har delt noe offisielt budsjett for planene, er dette en stor seier!

«Dette er en nasjonal strategi, en ambisjon og lanseringen av en storstilt bevegelse. Konkrete implementeringer vil skje gjennom en styringskomite» sier Macron i videoen.

Presidenten brenner for kvinnehelse

I Frankrike rammer endometriose mer enn to millioner, og sykdommen er hovedårsaken til infertilitet i landet. Statsministeren har uttalt at endometriose «ligger mitt hjerte nært» og at han «leder i dag lanseringen av vår første nasjonale strategi for å bekjempe endometriose».

Den nasjonale strategien tar sikte på å «bedre forstå denne sykdommen og dens årsaker, og finne gode behandlinger». Ellers nevner presidenten at de ønsker å utvikle det de har valgt å kalle en «endometrioserefleks», slik at symptomer fanges opp, «på skolen, universitetet, hjemme, på kontoret, og til og med, og fremfor alt vil jeg si, i medisinske kretser».

Macron har ellers snakket lidenskapelig om behovet for å garantere omfattende, personlig og rettferdig omsorg over hele landet, styrking av opplæringen av helsepersonell, og om behovet for å investere i forskning for å fremme kunnskap om sykdommen.

– Det er ikke et problem for kvinner. Det er et problem for samfunnet.

President Emmanuel Macron Foto: Soazig de la Moissonnière

Endometrioseforeningen håper Norge følger etter

Styreleder i Endometrioseforeningen fikk raskt med seg den store nyheten. Hun er glad på vegne av alle med endometriose i Frankrike, og håper Norge også vil følge etter det franske initiativet.

– Dette er revolusjonerende. At presidenten går foran og skaper forandring for en så stor gruppe er både inspirerende og rørende. Vi gratulerer alle våre franske søstre, også håper vi naturligvis engasjementet vil smitte over på politikere her i Norge, sier Elisabeth Raasholm Larby, styreleder i Endometrioseforeningen.

 

– Hvor kult hadde det ikke vært om vår statsminister kunne gjort det samme som presidenten i Frankrike? Ha en tydelig stemme, satse skikkelig på kvinnehelse, og komme med helt konkrete tiltak, sier Raasholm Larby.

 

Hun sitter i dag i en arbeidsgruppe med Helsedirektoratet som tidligere helseminister, Bent Høie, initierte. Her diskuteres behandlingstilbudet for alle med endometriose og adenomyose, og Raasholm Larby håper arbeidet vil medføre endringer for pasientgruppen.

– Vi har et enormt behov for et kompetanseløft og et bedre behandlingstilbud. Norge er et land som kunne ledet denne typen arbeid. Vi har jo sett hvordan vi kan mobilisere, iverksette konkrete tiltak og virkelig jobbe effektivt sammen under pandemien. Hvorfor skal det være så vanskelig å få til når det kommer til kvinnehelse og vår pasientgruppe?

– Hvor kult hadde det ikke vært om vår statsminister kunne gjort det samme som presidenten i Frankrike? Ha en tydelig stemme, satse skikkelig på kvinnehelse, og komme med helt konkrete tiltak

Endometrioseforeningens styreleder, Elisabeth Raasholm Larby

Stort behov for en nasjonal behandlingstjeneste og en nasjonal kompetansetjeneste

En av hjertesakene til Endometrioseforeningen har i lang tid vært å få på plass Norges første nasjonale behandlingstjeneste for den mest alvorlige og avanserte endometriose- og adenomyosen. Det tror Raasholm Larby, og resten av styret i Endometrioseforeningen vil bidra til å sikre de som sliter mest med sykdommen bedre livskvalitet.

– Endometriose utarter seg ulikt fra person til person. Noen opplever lite eller ingen plager, mens andre sliter med store smerter og plager. Noen har veldig kraftige smerter som er vanskelige å behandle, mens andre har en så avansert grad av sykdommen at det er ekstremt få i Norge som har kompetansen til å kirurgisk behandle dette. Derfor bør denne type kirurgi holdes til få og spesialtrente hender. Avansert endometriose påvirker ofte organer som tarm, blære osv., og er derfor avhengig av et tverrfaglig team med spesialkompetanse innen avansert endometriosekirurgi. Det er denne gruppen som trenger å bli sendt til en slik behandlingstjeneste, mener Raasholm Larby.

 

– Det har blitt spredt mye feilinformasjon om behandlingstjenesten vi ønsker oss. Jeg kan avkrefte at målet er å frata sykehus pasienter, å «sentralisere» all behandling av endometriose, eller bygge opp en elite i hovedstaden. I realiteten går dette ut på å bygge der den største kompetansen og kunnskapen allerede er. Det er i dag på Oslo Universitetssykehus. Dermed er det mest effektivt, økonomisk og fornuftig å bygge ut en behandlingstjeneste her. Og det må på plass, sier hun.

 

En annen hjertesak for Endometrioseforeningen, er en kompetansetjeneste. Dette tror foreningen vil bidra til å utjevne regionale forskjeller, samt sikre at fastleger, gynekologer, sykepleiere og kirurger over hele landet får mulighet til å oppdatere sin kunnskap og gi pasientene bedre helsehjelp.

– Vi vet at slik situasjonen er i dag, er du nesten prisgitt hvor i landet du bor. Det skal ikke være sånn at dersom du er bosatt i hovedstaden får du automatisk raskere og bedre helsehjelp enn om du bor i en mindre by eller bygd. Derfor må denne tjenesten landes så snart som mulig. Norske kvinner har ikke råd til å vente lenger, og det har ikke samfunnet vårt heller, avslutter Raasholm Larby.