En forsker og en lillebror vinner Endometrioseforeningens priser

05.04.25

Det er fjerde gangen Endometrioseforeningen deler ut priser til noen som har betydd ekstra mye for kvinnehelse-saken. I år er det en eminent forsker, en omsorgsfull lillebror, og en godhjertet og dyktig likeperson som stikker av med prisene.

Endometrioseforeningen har igjen mottatt mange gode nominasjoner til vår årlige prisutdeling. Denne gangen endte vi opp med 19 finalister til våre to hovedpriser. Styret har etter grundig evaluering valgt ut to vinnere, som de mener har skilt seg litt ekstra ut.

 

– Det er en sann glede at vi lever i et samfunn hvor vi er omgitt av så utrolig mange engasjerte, dyktige og hjertevarme mennesker, som brenner for kvinnehelse. Det har vært et luksusproblem å skulle velge vinnere av årets priser, for det har vært så mange flotte og verdige finalister. Alle har fortjent en plass på lista vår, smiler styreleder i Endometrioseforeningen, Marte Øien.

 

Se og les om alle de verdige finalistene her.

Overlege og førsteamanuensis, Tina Tellum, er årets banebryter

Banebryterprisen går hvert år til en offentlig person, en forsker, helsepersonell, eller en forening som har gjort en ekstra innsats for å løfte endometriose og adenomyosesaken i samfunnet. I år er det overlege og førsteamanuensis, som betyr at man er forsker og underviser på universiteter, Tina Tellum som stikker av med seieren.

 

– Det er på høy tid at Tina hedres. Hun har i flere år engasjert seg for kvinnehelse, endometriose og adenomyose. Dette engasjementet har kanskje ikke alltid vært like synlig i media, men like fullt har hun vært banebrytende lenge. Hun er innovativ med forskningen sin, og har publisert flere forskningsartikler som ofte siteres. Noe som underbygger hennes innflytelse i det medisinske forskningsmiljøet både internasjonal og nasjonalt, sier Øien.   

 

Tellum har jobbet med utallige forskningsprosjekter både når det gjelder endometriose og adenomyose. Hun har vært avgjørende for det internasjonale COSAR-prosjektet, som hadde hovedmål om å forbedre kvaliteten på adenomyose-forskning, og gjøre den mer pasientrettet. Hun har også jobbet med å utvikle et diagnostisk verktøy kalt AdenoCAL, som hjelper gynekologer med å diagnostisere adenomyose mer nøyaktig, og som har potensial til å forbedre diagnostiseringen av en sykdom som alt for ofte blir oversett.

 – Lidenskapen og dedikasjonen hun har til feltet er inspirerende, og hun utgjør en betydelig forskjell for utallige pasienter, sier styreleder i Endometrioseforeningen, Marte Øien.

Overlege og førsteamanuensis, Tina Tellum. Foto: Universitetet i Oslo

– Vi må få løftet adenomyose som diagnose i samfunnet. Alt for få har hørt om sykdommen, selv om den rammer dobbelt så mange som endometriose. Tina sitt arbeid er helt avgjørende for adenomyosepasienter. Det er også utrolig verdifullt å ha en forsker som bryr seg om denne diagnosen, spesielt når vi vet at det forskes åtte ganger mindre på adenomyose enn på endometriose, sier Øien.

 

Tellum har lenge vært en essensiell støtte for Endometrioseforeningens arbeid, og er en viktig grunn til at kvinnehelsedebatten har skutt fart de siste årene.  Hun har gitt mange frivillighetstimer til foreningen, i tillegg til å inkludere foreningen i flere studier.

 

– Dette er et bånd og et samarbeid vi verdsetter høyt. Lidenskapen og dedikasjonen hun har til feltet er inspirerende, og hun utgjør en betydelig forskjell for utallige pasienter, fortsetter Øien.

 

Hun legger vekt på at adenomyose ikke får like mye oppmerksomhet som endometriose, og blir ofte litt glemt, til stor fortvilelse for de pasientene det rammer. Derfor anser hun det som ekstra passende at Tellum får årets banebryterpris i adenomyose-måneden.

Lillebror og pårørende, Arnaud Duboin vinner årets varmeflaskepris

Endometrioseforeningens varmeflaskepris går hvert år til noen som har bidratt til økt oppmerksomhet om endometriose og adenomyose, og som har rørt foreningen litt ekstra med sitt bidrag. I år er vinneren Arnaud Duboin, som er lillebror og pårørende til søsteren sin, som har endometriose, men som levde med smerter i 14 år før hun fikk diagnosen.

 

– Arnaud har lagt ned en enorm og personlig innsats for å belyse den lange diagnosetiden for endometriose. Vi vet at det i Norge tar i gjennomsnitt 7 år før pasienter får endometriose-diagnosen. I andre land tar det ofte enda lenger tid. Det er et globalt problem, som vi må gjøre alt vi kan for å minimere. Raskere diagnostisering reduserer risikoen for et mer alvorlig sykdomsbilde, kroniske smerter og at folk faller ut av utdanningsløp eller arbeidslivet, sier Øien.

 

Hun mener årets prisvinner klarte å minne hele landet på hvor urettferdig det er, at det tar så lang tid å stille en diagnose som faktisk er veldig utbredt og vanlig.

– Det er ubeskrivelig viktig at endometriose snakkes om, ikke bare av pasienter, men også av pårørende. Ikke minst er det viktig at flere menn snakker om kvinnehelse, sier Øien.

Arnaud Duboin. Foto: Privat

– Arnaud har helt bokstavelig gått, eller skal jeg si løpt, til utrolige lengder for endometriose-saken. Inspirert av sin søster Clara, som levde med smerter i 14 år i Frankrike før hun ble diagnostisert med endometriose, bestemte han seg for å arrangere et endometriose-løp. Målet var å løpe like mange timer som det tok i år for Clara å få diagnosen. Han måtte altså svette seg gjennom 14 timer på løpebanen til Kalnes videregående skole, for å rette oppmerksomheten mot saken, forteller Øien.

 

Og oppmerksomhet fikk han så absolutt! Over 300 personer møtte opp for å heie, inkludert 171 som løp sammen med ham. Totalt ble det løpt 1431 runder, tilsvarende over 572 km. Saken har blitt delt av NRK, og vi vet at den har rørt og inspirerte utallige pasienter og pårørende.

 

– Det er ubeskrivelig viktig at endometriose snakkes om, ikke bare av pasienter, men også av pårørende. Sykdommen påvirker jo ikke bare pasienten, men rammer også de som står pasienten nærmest. Ikke minst er det viktig at flere menn snakker om kvinnehelse. Derfor går årets varmeflaskepris til en jeg tror alle med endometriose og adenomyose ville vært stolt av å kalle sin lillebror, sier Øien.

Charlotte Raasholm Larby er årets likeperson

Prisen til årets likeperson ligger Endometrioseforeningens hjerte nært. Som en frivillig forening er frivilliges innsats for å nå ut til flere og hjelpe så mange som mulig helt avgjørende.

 

– Likepersonene våre står i spissen for det frivillige arbeidet vårt og legger ned enormt mye innsats ved å bidra til at pasienter og pårørende får informasjon om endometriose og adenomyose, og ved å være en støttende part sikrer de at folk føler seg litt mindre alene og kanskje får litt økt livskvalitet, sier Øien.

 

I år går prisen til Charlotte Raasholm Larby, som har vært likeperson for Endometrioseforeningen i mange år. Hun har en faglig tyngde som er uvurderlig for foreningen og som sikrer at hun håndterer de komplekse pasient- og pårørendesakene på en god og verdig måte.

– Dette er dama som snakker med pasientene som er hardest rammet, som ikke opplever å få hjelp, og som har det så vondt at livet kanskje ikke virker verdt å leve lenger.

Charlotte Raasholm Larby. Foto: Ane Løvereide

– Dette er dama som snakker med pasientene som er hardest rammet, som ikke opplever å få hjelp, og som har det så vondt at livet kanskje ikke virker verdt å leve lenger. Hun er også personen våre egne likepersoner snakker med, hvis de har hatt en spesielt tung samtale med en pasient eller en pårørende, slik at de får debriefet og fordøyd vanskelige og sårbare samtaler, forklarer Øien.

 

Raasholm Larby har vist et enormt engasjement for Endometrioseforeningens likepersonsarbeid, og har strukket seg langt for å videreutvikle og bedre tilbudet over mange år. Det ved siden av å stille sin egen tid til rådighet for samtaler med de som trenger det.

 

– Hun har et brennende hjerte for pasientgruppa vår, og et enestående talent for å lytte til andre og komme med gode råd og veiledning. Hun er rett og slett et godt menneske, tvers igjennom. Vi setter stor pris på henne og jobben hun gjør for Endometrioseforeningen, avslutter Øien.