Skuffelse over manglende midler i statsbudsjettet

07.10.24

Endometrioseforeningen er dypt skuffet over at regjeringen i årets statsbudsjett ikke har avsatt øremerkede midler til foreningens drift, til tross for gjentatte innspill og en tydelig anerkjennelse av foreningens viktige arbeid.

Daglig leder i Endometrioseforeningen, Elisabeth Raasholm Larby, er skuffet over manglende støtte til foreningen i statsbudsjettet for 2025. Foto: Ane Løvereide

– Det er vanskelig å forstå at regjeringen ikke ser verdien av å støtte arbeidet vi gjør for alle med endometriose og adenomyose. Vi mottar daglig henvendelser fra pasienter som er desperate etter hjelp, og helsepersonell som søker informasjon og veiledning. Uten økonomisk støtte står vi i fare for å måtte redusere eller avvikle vår virksomhet, noe som vil gå direkte utover dem som allerede har en krevende sykdomshverdag, sier daglig leder i Endometrioseforeningen, Elisabeth Raasholm Larby.

Endometrioseforeningen har lenge vært en essensiell ressurs for både pasienter og helsepersonell. Foreningen tilbyr støtte til kvinner med disse sykdommene, arrangerer foredrag og seminarer, og samarbeider tett med den offentlige helsesektoren. Foreningen har også vist seg som en viktig informasjonskilde for media og andre aktører som ønsker å belyse denne underkommuniserte og ofte misforståtte sykdommen.

– Vi er en organisasjon som bidrar til å avlaste det offentlige helsevesenet, men det er ingen som sikrer at vi kan fortsette å gjøre dette viktige arbeidet. Behovet for våre tjenester har aldri vært større, men uten økonomisk støtte fra myndighetene vil vi ikke kunne garantere driften slik den er i dag, understreker Larby.

Til tross for økende etterspørsel etter foreningens tjenester, er Endometrioseforeningen i dag avhengig av frivillig innsats og svært begrensede midler fra Bufdir. Denne støtten strekker dessverre ikke til for å dekke de grunnleggende behovene for drift. Foreningen har i dag to ansatte som er nødvendige for å sikre en forsvarlig drift, men uten tilførsel av øremerkede midler er fremtiden for disse stillingene svært usikker.

– Vi har gang på gang forsøkt å nå frem til myndighetene med våre behov, men det mangler offentlige utlysninger som er relevante for oss. Når vi må konkurrere om de samme pottene som større og mer veletablerte organisasjoner, blir vi forbigått. Dette er et alvorlig signal til alle små frivillige organisasjoner som jobber med sårbare grupper i Norge, sier Larby.

Endometrioseforeningen oppfordrer nå regjeringen og stortingspolitikerne til å revurdere budsjettfordelingene og sikre at organisasjoner som arbeider med alvorlige og underprioriterte sykdommer som endometriose, får den nødvendige støtten for å kunne fortsette sitt viktige arbeid.