Slik ble endometriose starten på et kostholds-eventyr for Liv

26.03.21

Etter at Liv fikk diagnosen endometriose, ønsket hun hjelp med å tilrettelegge egen kost. Det fikk hun ikke, og derfor bestemte hun seg for å ta matlagingen i egne hender. Bokstavelig talt.

Foto: Jon Wright

Liv Austen er en sanger og skuespiller, som flyttet til England for ti år siden for å studere. Der har hun blitt værende siden, fått mulighet til å jobbe med stemmeskuespill, skrive sanger og selv gi ut et album.

– Når vi kan turnere igjen blir det nok enda et album, sier Liv håpefullt.

Selv om hun har fått til mye, har det ikke vært ukomplisert å komme seg dit hun er i dag. Etter en lang periode med smerter i magen og underlivet, fikk liv påvist endometriose.

– Da det stod på som verst, var det som om alle organene mine var betente samtidig. Heldigvis fikk jeg raskt hjelp i forhold til mange andre, forteller Liv.

Foto: Jon Wright

For henne tok det to år fra plagene meldte seg, til hun satt med rett diagnose. Hun er takknemlig over at det ikke tok enda flere år, men kan også fortelle at hun havnet på mange villspor før de fant årsaken til plagene.

– Da jeg fortalte legen min at jeg opplevde smerter etter å ha spist, trakk han nok litt for raske konklusjoner om at smertene kun hang sammen med mat. Det var egentlig ganske tilfeldig at vi oppdaget endometriose. Jeg hadde nemlig lest en artikkel om at kvinner med eggstokkreft kunne feiltolke symptomene som reksjoner på mat, og ble redd for at det gjaldt meg også. Jeg kranglet meg til en ultralyd, og da viste det seg at jeg hadde en dermoidcyste. Da jeg fikk denne fjernet, så de under operasjonen at jeg hadde endometriose. Jeg hadde aldri hørt ordet før og ante ikke hva det var, sier hun.

Tok saken i egne hender da hun ikke fikk kostholdsveiledning

Selv om det ikke hjelper for alle med endometriose å endre kostholdet sitt, var det tydelig for Liv at hennes kropp trengte et mer tilrettelagt kosthold.

– For meg var det klinkende klart at maten jeg spiste hang sammen med smertene mine i stor grad. Dessverre fikk jeg lite hjelp av legen når det kom til tilretteleggelse, da han ikke var kjent med sammenhengen mellom mat og endometriose. Derfor begynte jeg å gjøre min egen research, og oppdaget at mange andre også så ut til å reagere på mat, sier Liv.

Hun begynte rett og slett å kombinere tips og triks hun leste om, hun lærte av andres erfaringer, og testet ut hva som fungerte for hennes egen kropp.

– I flere måneder skrev jeg matdagbok nesten hver eneste dag for å ha oversikt over når jeg fikk inflammasjon og smerte. Det ble veldig vanskelig å ha oversikt over alle de mystiske ingrediensene og konserveringsmidlene jeg knapt kunne navnet på i ferdiglaget mat. Derfor begynte jeg til slutt å lage alt fra «scratch», med få, enkle ingredienser – og plutselig begynte det å bli mye klarere for meg hva som funket og hva som skapte en reaksjon i kroppen, smiler Liv.

Og livsstilsendringene hadde ønsket effekt. Liv opplevde mindre smerter, følte seg mer opplagt og fikk et bedre liv. Da hun snakket med andre om kosthold og kronisk sykdom, merket hun at flere også mente maten de spiste direkte påvirket livskvaliteten deres. Siden hun selv hadde hatt så stor suksess med sin matreise, bestemte hun seg for å prøve å hjelpe andre med å få til det samme.

– I samtaler med andre, ble det klart at dette ikke var noe som bare gjaldt meg med min kroniske sykdom. Våre kropper er kompliserte og kan reagere på mange ting – og jeg innså at dette kunne være en hjelpsom og sunn fremgangsmåte for de aller fleste av oss!

The From Scratch Body blir født

For å gjøre det enklere for andre å begynne å lage mat helt fra bunnen av, bestemte Liv seg for å opprette konseptet, The From Scratch Body, i form av en matblogg, en podcast, en YouTube-kanal og en Instagramkonto.

– Jeg vil inspirere til matlaging fra bunnen av – så vi lettere kan forstå hvordan kroppen vår reagerer på maten vi spiser, og hva den reagerer på (både på godt og vondt!). Det kan være hjelpsomt å ha oversikt over hver eneste ingrediens, så du lettere kan gjøre små endringer som kan hjelpe med velvære i hverdagen, og sunnhet på lang sikt, forklarer hun.

Oppskriftene hun deler er ment som inspirasjon, og det er ingen regler eller snobberi. På den måten kan alle være sjef på sitt eget kjøkken, og ha frie tøyler til å legge til eller trekke fra ulike ingredienser.

– Jeg håper at mange blir inspirert til å lage mer mat fra bunnen av, og kose seg med både matlagingen og nytelsen av det ferdige resultatet. Også håper jeg de får en god følelse i kroppen etterpå, sier Liv.

Foto: Jon Wright

Påstår ikke at kosthold kan kurere endometriose

Målet til Liv er å hjelpe folk med å finne glede og styrke i matlaging, slik at de gjennom økt kontroll over sitt eget kosthold vil føle seg bedre fysisk og psykisk.

– Det er nok forskning som viser til at mat kan brukes som medisin, og ha fantastisk god innvirkning på inflammasjon, energi, humør, stressnivå, smerte og til og med aldringsprosess. Det ønsker jeg å formidle gjennom mine oppskrifter og kostholdsartikler, forteller hun.

Samtidig synes Liv det er problematisk med bøker og artikler som påstår at «du kan helbrede deg selv ved hjelp av denne typen kosthold». Hun vektlegger at man ikke kan spise seg frisk fra alle typer sykdommer, og mener det er viktig å huske på hvor forskjellige alle er.

– Formålet med The From Scratch Body er å inspirere alle til å like å lage mat som er bra for deres kropp. Jeg selger ingen kur for noe som helst, men jeg tror at mange vil føle seg bedre dersom de lytter mer til kroppen, og spiser ting de reagerer bra på, sier hun.

Usikker på hvor du skal starte når det kommer til matlagingen? Her er Liv sine tips!

Folk med endometriose har gjerne lite energi, sliter med mye smerte og orker ikke alltid lage mat fra bunnen av. Da er det ikke lett å begynne på et stort og komplekst matprosjekt. Liv kan selv kjenne seg igjen i at energien mangler, og at formen ikke er på topp.

– Selv på de dagene jeg føler meg bra, har jeg ikke nødvendigvis lyst til å bruke all min tid og energi på kjøkkenet, forteller hun.

Nettopp derfor er stort sett alle hennes oppskrifter raske å slenge sammen, og inneholder få ingredienser.

– Jeg er en stor fan av å lage mer enn man trenger der og da, så man kan fordele det på flere bokser, fryse ting ned – og voilà, så har man «ferdigmåltid» som også er laget fra bunnen av! Jeg faller ofte tilbake på min blomkålsbolognese selv. Den er enkel, kjempegod og en flott mulighet til å lure inn litt grønnsaksrester av ulike slag, ler Liv.

Foto: Jon Wright

Ellers er hun glad i å lage mat som nesten lager seg selv, ved å bruke en form i ovnen, hive alt i en trykkoker eller en stor kjele. Da trenger man bare litt tålmodighet før det blir ferdig, men matlagingsdelen tar veldig liten tid og energi.

– Det er også viktig å huske på at god mat som hjelper med å minske smerter og øke energinivået har en positiv innvirkning på livskvaliteten vår generelt. Hvis man klarer å komme inn i en rutine der man lager sin egen mat som hjelper med dette, føler man seg kanskje bedre oftere, så det er en god syklus å komme inn i, mener Liv.

Hun tror også det er mye hjelp i de rundt oss, og tipser om å ha en samtale med de man bor sammen med, dersom man har partner, barn eller bor i et bofellesskap.

– Kanskje man kan dele på matlaging fra bunnen av, så du kan få nyte god mat som hjelper på kroppen, uten å måtte være den som lager den fra bunnen av hver eneste dag, avslutter Liv.