Slik lever Hadia Tajik med endometriose og adenomyose

22.06.21

Hadia Tajik ønsker seg et helsevesen med mindre silo-tenking og mer samarbeid. Hun synes også det er på høy tid at Norge blir bedre på kvinnehelse.

Denne teksten kan leses i sin helhet i vårt medlemsblad. For å få full tilgang til medlemsbladet vårt, må du være betalende medlem.

Politiker, journalist, jurist og nestleder i Arbeiderpartiet, Hadia Tajik, har opplevd det samme som mange andre kvinner. Hun fikk tidlig beskjed om at det var normalt med menssmerter og plager i forbindelse med menstruasjon. På et tidspunkt tenkte hun selv at det ikke kunne stemme. Det skulle vel ikke gjøre så vondt? Hun oppsøkte hjelp, og fikk til slutt diagnosen endometriose i 2015, og adenomyose i 2016.

I boka, Frihet, forteller Tajik åpent om sin egen helse og utfordringer hun har opplevd de siste årene. Hun mener det har vært enklere å dele av privatlivet fordi boken kan leses i en større, politisk kontekst.

– Boka handler ikke bare om meg, men om tusenvis av kvinner i Norge. Å snakke om konsekvensene av disse vanlige kvinnesykdommene mente jeg var viktig. Det har vært naturlig å dele personlige opplevelser, for å få folk til å se et større bilde, sier Tajik.

Foto: Pressebilde redigert av Endometrioseforeningen

Man kan oppnå suksess, selv om man har endometriose og adenomyose

Tajik har stor forståelse for at endometriose og adenomyose kan påvirke folk forskjellig. Noen opplever store begrensninger, men ifølge Tajik har hun heldigvis lært seg å leve med diagnosene. Hun har tatt en bachelorgrad, en mastergrad og klatret den politiske stigen i flere år. I dag sitter hun helt på toppen. Hvordan har hun kommet seg dit?

– Jeg har aldri tenkt over om det har vært vanskelig eller lett å jobbe slik jeg har gjort. Det har bare vært livet, og jeg kan jo ikke sammenligne min hverdag med noe annet. Plager har jeg hatt lenge, og de har jeg vent meg til. Jeg tror de fleste alltid vil forsøke å tilpasse seg sin egen situasjon, og gjøre det beste ut av den, sier Tajik.

Selv synes hun det er utfordrende å gi generelle arbeidslivstips til andre med endometriose og adenomyose.

– Disse sykdommene påvirker folk så individuelt. Noen har helt andre plager enn meg, og de skal ikke føle at de må gjøre det samme jeg har gjort, forklarer Tajik.

Foto: Illustrasjon laget av BLY for Endometrioseforeningen

Likevel håper hun at hennes åpenhet kan føre til mer forståelse i arbeidslivet. Til tross for omfattende endometriose og adenomyose har hun klart seg fint. Å begrense folk grunnet kvinnehelseutfordringer tror hun arbeidslivet kan tape på.

– Jeg har hatt mye ansvar, jobbet med spennende oppgaver, stått i skikkelig motvind, skrevet bok og gjort mye jeg er stolt av. Hvis folk ser at jeg har klart det, kan de kanskje tenke at de også kan klare det. Og ikke minst kan arbeidsgivere se at mange med endometriose og adenomyose kan jobbe hardt, sier Tajik.

Tajik tror det er mye som kan gjøres for å skape arbeidsplasser som er mer tilrettelagt for ulike kvinner med forskjellige helseutfordringer.

– Det er så mye man kan ta tak i her! Bare det å jobbe et sted hvor arbeidsgiver uttaler seg om kvinnehelse i en naturlig sammenheng, at man snakker om permisjon og prøverør tror jeg man kommer langt med. Det trenger ikke være så vanskelig. Små tiltak kan gjøre store forskjeller. Viser man forståelse er nok mye gjort bare der, sier Tajik.

For så lite som 200 kroner i året kan du hjelpe oss med å skape et bedre behandlingstilbud, legge mer press på politikere, skape grobunn for mer forskning, og gjøre livet til alle med endometriose eller adenomyose bedre.