Toppblogger med endometriose mener helsevesenet ikke fungerer godt nok

22.06.21

Da bloggeren Martine Halvorsen lå med det aller helligste i været og gråt, spurte en gynekolog om hun kanskje hadde spist noe dårlig.

Denne teksten kan leses i sin helhet i vårt medlemsblad. For å få full tilgang til medlemsbladet vårt, må du være betalende medlem.

Det summer i telefonen før Martine Halvorsen svarer, like sprudlende som hun fremstår i sosiale medier.
– Hei! Hvordan går det?

Den unge påvirkeren kaster seg ut i en ivrig samtale med Endometrioseforeningen, men tross iveren er ikke formen helt på topp om dagen. Akkurat nå har hun det ikke så bra, og det er faktisk en god stund siden sist hun følte seg ordentlig frisk.

– Den siste tiden har jeg slitt med mye kramper. Det er slitsomt, for de kommer akutt og uventet, forteller Halvorsen.

Foto: Privat

Fikk beskjed om å ta seg sammen

Som så mange andre med endometriose måtte Halvorsen gjennom en lang kamp for å bli hørt og trodd. Hun forteller at hun i flere år fikk beskjed om å ta seg sammen og skjerpe seg. Det var jo ikke egentlig noe galt med henne, det var bare menssmerter. Hun overreagerte.

– Å endelig møte en god gynekolog, med nok kompetanse, gjorde at jeg til slutt fikk svar, sier Halvorsen, som måtte gjennom fire ulike leger før hun fikk en knagg å henge symptomene sine på.

Vegrer seg for laparoskopi

Halvorsen fikk mensen svært tidlig, og allerede i femteklasse begynte hun å bli plaget av smerter. Det påvirket skolen og trening, men den gangen tenkte hun ikke over at smertene var unormale. Det var først som 19-åring at hun oppsøkte legehjelp, da hun begynte å slite med store blødninger og enda sterkere smerter.

Hun forteller at hun enda ikke har fått konstatert endometriose gjennom laparoskopi, men at hennes gynekolog er veldig sikker på diagnosen.

– Jeg har takket nei til operasjon to ganger. Både fordi jeg har klart å håndtere smertene på andre måter, men også fordi jeg ønsker å vente så lenge som mulig med å operere. Det er jo en påkjenning for kroppen, og så vegrer jeg meg selvsagt litt, forklarer Halvorsen.

– Jeg har takket nei til operasjon to ganger. Både fordi jeg har klart å håndtere smertene på andre måter, men også fordi jeg ønsker å vente så lenge som mulig med å operere. Det er jo en påkjenning for kroppen, og så vegrer jeg meg selvsagt litt, forklarer Halvorsen.

Foto: Privat

– Du har ikke spist noe dårlig, da?

For å få bukt med plagene sine, har Halvorsen blant annet forsøkt å holde seg aktivt, spise sunt, teste smertestillende medikamenter og hormonpreparater. Det har ikke alltid vært like lett, og noen ganger ble det prøving og feiling.

– For min del har eksempelvis hormonspiral ikke fungert. Da jeg satt den inn for over ett år siden, ble jeg skikkelig dårlig. Jeg klarte knapt å gå, og mistenkte etter hvert at det hang sammen med spiralen. Jeg dro til sykehuset, men fikk beskjed om at de ikke hadde tid til meg, og at jeg måtte komme igjen dagen etter.

Da hun var tilbake på sykehuset, satt Halvorsen gråtende på venterommet før hun fikk komme inn til en gynekolog og bli undersøkt.
– Jeg vil understreke at dette ikke var min nåværende dyktige gynekolog, men en som jobbet på sykehuset. Hun sjekket meg, og oppdaget ikke noe galt. Så spurte hun om jeg ikke bare hadde spist noe dårlig. De siste dagene hadde jeg jo knapt klart å få i meg noe. Det er veldig sårt, å ligge gråtende med det aller helligste i været, og bli møtt på den måten, sier Halvorsen.

Hun tryglet om at gynekologen skulle fjerne spiralen, men fikk beskjed om å gi det mer tid. I seks måneder gikk hun med en konstant feberfølelse, før de tok ut spiralen.

– Den satt seg liksom aldri helt hos meg. Jeg vet at mange får lindring av slike preparater, men jeg var ikke like heldig der altså, sier Halvorsen.

For så lite som 200 kroner i året kan du hjelpe oss med å skape et bedre behandlingstilbud, legge mer press på politikere, skape grobunn for mer forskning, og gjøre livet til alle med endometriose eller adenomyose bedre.