Kan traumer øke risikoen for endometriose?

En ny studie har sett på om det er noen sammenheng mellom ulike typer traumer som utspiller seg i barndom og voksen alder, og utviklingen av endometriose.
Forskere bak den internasjonale studien, «Observational and Genetic Analyses of Traumatic Experiences and Endometriosis», har nylig analysert informasjon hentet fra rundt 8000 kvinner med endometriose, og 240.000 kvinner uten endometriose. En av forskerne bak studien er norske Solveig Løkhammer, fra Universitetet i Bergen og Yale University.
– Kvinner med endometriose rapporterte oftere om traumatiske opplevelser som fysisk og seksuell vold, det å ha vært vitne til en plutselig død og det å motta en livstruende diagnose, sier hun til forskning.no.
Målet med studien har vært å forsøke å avdekke nye mekanismer som kan forklare hvorfor noen kvinner utvikler endometriose. I dag vet vi fremdeles ikke helt hvorfor eller hvordan endometriose oppstår. I nyere tid har det oppstått en større interesse for forsking på sykdommen, og stadig vekk dukker det opp nye studier som avdekker interessante funn.
– Spørsmålet vi alltid må huske å stille oss selv når vi leser nyere studier som peker på mulig sammenhenger mellom endometriose og en annen faktor, er hvorvidt funnet er en korrelasjon eller en kausalitet. Hvis det er en korrelasjon, betyr det at noe kan oppstå eller skje samtidig, uten at det er en direkte sammenheng mellom de to tingene. Det kan være en tilfeldighet med andre ord. Er det en kausalitet mellom funn, vil det være en årsakssammenheng, sier daglig leder i Endometrioseforeningen, Elisabeth Raasholm Larby.
– Det er ikke helt korrekt å si at kvinner med traumer har en høyere sannsynlighet for å utvikle endometriose, sier Solveig Løkhammer.

Foto: Studio 1 Fotografene AS
Kan ikke konkludere med at traumer fører til endometriose
Løkhammer forteller at studien ikke konkluderer med at traumer fører til endometriose direkte. Studien viser at kvinner med endometriose har 28 prosent høyere odds (OR = 1,28) for å rapportere kontakttraumer, sammenlignet med kvinner uten endometriose. Her forklarer Løkhammer i en e-post til Endometrioseforeningen, at det er viktig å merke seg at odds ratio (OR) her handler om odds for å rapportere traumer, ikke nødvendigvis for utviklingen av endometriose i fremtiden.
– Det er ikke helt korrekt å si at kvinner med traumer har en høyere sannsynlighet for å utvikle endometriose. Vi kan ikke si noe om årsakssammenhenger, da vår studie ikke er prospektiv, og vi undersøker kun assosiasjoner mellom endometriose og traumer. Vi kan derfor ikke konkludere med at traumer «fører til» endometriose, men vi observerer en sammenheng, skriver hun.
– Vi tror hovedgrunnen til sen diagnostisering henger sammen med manglende kunnskap hos helsepersonell, og at kvinner som forteller om plagene sine opplever å ikke bli tatt på alvor, sier Elisabeth Raasholm Larby.

Foto: Ane Løvereide
Ulike teorier om sammenhengen mellom traumer og endometriose
Leder i Endometrioseforeningen mener studien er interessant. Hun tror det kan være ulike grunner til at flere kvinner med endometriose kunne rapportere om traumer, sammenlignet med kvinnene uten endometriose. En av hypotesene har Løkhammer delt med det medisinske fakultetet ved Universitetet i Bergen. Hun forteller at hun tror traumer potensielt kan utløse eller forverre kronisk betennelse og forstyrre hormonell balanse, noe som kanskje kan fremme utviklingen av endometriose.
– I tillegg kan langvarig stress påvirke immunsystemet og oppfattelsen av smerte, noe som kan forverre symptomene på endometriose, sier Løkhammer.
Løkhammer har ellers en teori om at kvinner som eksempelvis har opplevd seksuelt misbruk og overgrep ofte unngår gynekologiske undersøkelser, delvis på grunn av traumer knyttet til undersøkelsene. Hun tror det kan bidra til en underdiagnostisering av endometriose, ettersom sykdommen i mange tilfeller ikke diagnostiseres før etter flere år med symptomer.
– Vi ser også i større studier at kvinner som har vært utsatt for seksuell vold, har lavere deltakelse i for eksempel livmorhalsprogrammet, som igjen viser en unngåelsesatferd i forbindelse med gynekologiske undersøkelser.
Overlege og gynekolog, Guri Majak, er redd for at kvinner som har opplevd overgrep eller et traume, lettere får de fysiske plagene sine psykologisert.
– Har en pasient for eksempel smerter i bekken og går til legen for å få hjelp, og legen ser i journalen hennes at hun har vært utsatt for overgrep tidligere, vil det nok dessverre være en del leger som da fester en «psykisk merkelapp» på smertene hun forteller om. Det er leit, men dette er en pasientgruppe som ofte blir avskrevet gang på gang, når de faktisk har en fysisk sykdom, fremfor en traumerespons på noe, sier Majak.
– Vi i Endometrioseforeningen deler oppfatningen om at noen av de som har opplevd traumer kan unngå å søke hjelp. Likevel tror vi at hovedgrunnen til sen diagnostisering henger sammen med manglende kunnskap hos helsepersonell, og at kvinner som forteller om plagene sine opplever å ikke bli tatt på alvor, sier Raasholm Larby.
Det er leit, men dette er en pasientgruppe som ofte blir avskrevet gang på gang, når de faktisk har en fysisk sykdom, fremfor en traumerespons på noe, sier Guri Majak.

Foto: Moment Studio
Viktige funn som Endometrioseforeningen vil jobbe videre med
– Uansett hva sammenhengen mellom traumer og endometriose er, er det viktig for oss å jobbe videre med hva studien avdekker. Nå som vi vet at flere med endometriose rapporterer om traumer og overgrep, vet vi også at vi må arbeide mer for å ivareta denne delen av pasientgruppen vår, sier Raasholm Larby.
Hun understreker at alle skal føle seg trygge under gynekologiske undersøkelser.
– Hvis noen har opplevd traumer som gjør slike undersøkelser spesielt vanskelige, må vi tilrettelegge mer, slik at alle som har store plager får den hjelpen de trenger. Det tar vi med oss i arbeidet vårt fremover, avslutter hun.