Venstre ønsker å gi Endometrioseforeningen to millioner kroner
I sitt forslag til alternativt statsbudsjett, satser partiet Venstre på kvinnehelse. De vil blant annet sette til side 30 millioner til kvinnehelseforskning, og øremerke to millioner til Endometrioseforeningens arbeid. En politisk seier, mener daglig leder i Endometrioseforeningen.
– Kvinner får systematisk dårligere helsehjelp enn menn. Det gjør at svært mange kvinner og deres pårørende har dårligere livskvalitet enn de burde ha. Når vi vet om denne systematiske forskjellsbehandlingen, må vi ha målretta tiltak som kan bøte på det, skriver Guri Melby, leder for partiet Venstre i e-post til Endometrioseforeningen.
Partiet la nylig frem sitt alternative statsbudsjett. Der skriver de om det de kaller «en forebyggende helsepolitikk», hvor de har et eget avsnitt som omhandler deres satsing på kvinnehelse. Venstre ønsker blant annet å sette til side 30 millioner kroner til kvinnehelseforskning, og støtte Endometrioseforeningen med to millioner kroner.
– Det er faktisk livsviktig at vi får til egen forskning på kvinnehelse og mer fokus på kvinnehelse generelt i samfunnet. I vårt alternative budsjett setter vi blant annet av penger til å innføre 1 time gratis fysioterapi for alle kvinner etter fødsel, midler til å starte eget forskningsprogram på kvinnehelse og støtte til foreninger som Endometrioseforeningen, skriver Melby.
– At et parti har fått med seg at vi etterspør nettopp to millioner kroner i statsbudsjettet, og ønsker å tilrettelegge for dette, viser at de tar saken på alvor og vil møte samfunnsmessige behov.
Mener det ikke skal være frivilliges ansvar å drive kvinnehelsearbeid
Daglig leder i Endometrioseforeningen, Elisabeth Raasholm Larby, mener det alternative statsbudsjettet til Venstre er en politisk seier.
– Vi har jobbet knallhardt for å få politikerne våre til å lytte, forstå pasientenes behov, og til å støtte vårt arbeid. At et parti har fått med seg at vi etterspør nettopp to millioner kroner i statsbudsjettet, og ønsker å tilrettelegge for dette, viser at de tar saken på alvor og vil møte samfunnsmessige behov, sier hun.
Melby mener det må bli slutt på at det er opp til frivillige organisasjoner å drive viktig kvinnehelsearbeid i Norge. Hun forteller at det gjør sterkt inntrykk å høre historiene til kvinner som rammes av endometriose og adenomyose.
– Formidlingsarbeidet dere driver med fører til at mange kvinner, pårørende og partnere kjenner seg mindre alene, og det bidrar til at flere får kjennskap om sykdommene. Som dere selv skriver; «hvis flere hadde visst om endometriose ville vi allerede hatt en kur». Det politiske påvirkningsarbeidet legger press på oss politikere til å forholde oss konkret til sykdommen, og det er veldig bra, skriver Melby.
– Det hadde vært utrolig bra og viktig for samfunnet som helhet hvis kvinnehelse ble et tema alle partiene fokuserte på i den kommende Stortingsvalgkampen.
Skuffet over regjeringens oppfølging av kvinnehelsearbeidet
Selv om Melby opplever vi snakker om kvinnehelse på en helt annen måte i dag, enn for 20 år siden, mener hun likevel at for få partier snakker høyt og tydelig nok om kvinnehelse i bredt. At kvinnehelse fortsatt ikke har nådd opp på prioriteringslistene synes hun er synd.
– Det angår jo tross alt halvparten av oss, og den andre halvparten har ofte en søster, mamma, kjæreste eller venninne. Det hadde vært utrolig bra og viktig for samfunnet som helhet hvis kvinnehelse ble et tema alle partiene fokuserte på i den kommende Stortingsvalgkampen, skriver hun.
Melby uttrykker en tydelig skuffelse over hvordan regjeringen har arbeidet med kvinnehelse de siste årene.
– Det koster den enkelte vanvittig mye smerte, følelse av håpløshet og sykefravær, og samfunnet som helhet svikter når vi ikke klarer å gi behandling og hjelp til mennesker som sliter. Derfor er jeg også skuffet over regjeringens oppfølging av kvinnehelsemeldingen og kvinnehelsestrategien, skriver hun.
Ifølge Melby skal Venstre nå arbeide med å jobbe mer i fellesskap med kvinnehelseorganisasjonene.
– Det er helt åpenbart. Dessuten er jo vårt alternative budsjett for 2025 det siste budsjettet vi leverer før valget neste høst. Skal Venstre lykkes med å få gjennomslag, må vi bli størst mulig, avslutter hun.