Endometrioseforeningen oppretter fond som skal gå til kompetanseheving av helsepesonell i Norge.
Endometrioseforeningen har opprettet et fond som skal gå til kompetanseheving av helsepersonell innen endometriose og adenomyose. I 2022 er det Guri Majak, som mottar ca. 50.000 kroner slik at hun kan ta et omfattende kurs hos en av verdens største navn innen endometriose, Dr. Marc Possover.
I slutten av mars 2022 sendte overlege og seksjonsleder ved Gynekologisk avdeling Oslo universitetssykehus, Ullevål, Guri Majak, en åpen søknad til Endometrioseforeningen, hvor hun søkte midler til å gjennomføre sertifisering i «International School of Nevropelveology, Level 2» hos et velkjent navn innen endometriose, Dr. Marc Possover. Majak, som tidligere i år fikk en pris for sitt arbeid for endometriosesaken, fullførte kursets del 1 i 2019, men pandemien satte så en stopper for å gå videre med del 2 som krever praktisk trening og sertifisering.
Endelig har muligheten åpnet seg igjen, og Majak setter i slutten av juni nesen mot Sveits for å fullføre neste ledd av kursingen sin hos Possover. Kurset i juni har kun 15 plasser, og norske Majak er en av få kirurger som får mulighet til å gå i lære hos Possover.
– Dette har jeg håpet på lenge, og jeg gleder meg utrolig mye til å lære mer om teknikken til Possover. Dette oppleves jo litt eksklusivt, og jeg føler meg heldig som nå får mulighet til å delta og fullføre kursingen min, sier hun.
Guri Majak, som vant Endometrioseforeningens banebryterpris 2022, skal nå til Sveits for å gå i lære hos Dr. Marc Possover.
Blir den første i Norge som har tatt kurset
Possover har revolusjonert endometriosefeltet, og er kjent som grunnleggeren av en ny disiplin innen medisin som omhandler nevropatiske bekkensmerter, endometriose på bekkennervene og bekkennervedysfunksjon. Metoden han har utviklet kalles nevropelveologi, og er en nervebesparende bekkenkirurgi og en metode for laparoskopisk implantasjon av nevroproteser. Høres avansert ut? Det er det!
I dag jobber Possover på «Possover International Medical Center», og er en ekte pioner. Ved siden av alt han har gjort for endometriosepasienter, har han også utviklet nevromodulering, en metode som gjør at pasienter med ryggmargsskader kan gjenvinne noen funksjoner.
Endometrioseforeningens styreleder, Elisabeth Raasholm Larby mener det er veldig viktig at vi nå får en norsk endometriosekirurg som har gjennomført disse kursene hos Marc Possover. Anton Langebrekke har lenge hatt et tett samarbeid med Possover, og deltok i et av de første kursene innen nevropelveologi. Guri Majak blir nå den neste i landet som har tatt både del 1 og del 2 av kurset.
– Vi håper kunnskapen og erfaringen hun får, vil spre seg til hennes kolleger rundt om i Norge, sier Raasholm Larby.
Opprettet fond for kompetanseheving og videreutvikling
I lang tid har Endometrioseforeningen hatt et mål om å bidra direkte til kompetanseheving innen endometriose og adenomyose, samt videreutvikling av helsepersonell. Med et nytt oppsving i innsamlingsaksjoner og donasjoner har det nå blitt vedtatt å dele ut midler til disse formålene.
– Endometrioseforeningen gjør mye arbeid som er usynlig for mange. Vi sitter i brukerutvalg over hele landet, vi jobber med informasjonsformidling, vi snakker med media, svarer på spørsmål fra pasienter og pårørende og er politisk aktive. Det går med utallige timer frivillig arbeid, som ikke alltid har håndfaste eller umiddelbare resultater. Å sponse videreutvikling og kompetanseheving er noe helt konkret som bidrar til å synliggjøre våre verdier og jobben vi gjør, sier Raasholm Larby.
Fremover kommer foreningen til å lyse ut midler gjennom et eget fond, og håper å motta søknader til både kompetanseheving og videreutvikling.
– Dette har vært en målsetning lenge. Nå tror vi at vi har nådd et punkt hvor det blir mulig å gå mer offentlig ut med utlysning av midler. Det kan hende summene vil variere fra år til år, men håpet er at dette blir et fast årlig innslag. Det er bursdagsinnsamlingene på Facebook og donasjoner fra privatpersoner og andre aktører som gjør dette mulig. Vi vil jo være en forening som gjør alt vi kan for å øke kompetansen i Norge, og sikre god forskning på endometriose og adenomyose, sier Raasholm Larby.
Takker alle medlemmer og givere for muligheten
En stor del av grunnen til at det er mulig for Endometrioseforeningen å sponse dette kurset, er veksten foreningen har sett det siste året. I nesten 25 år hadde foreningen i gjennomsnitt 600 medlemmer kontinuerlig. I 2021 ble medlemsmassen doblet, og tallene fortsetter å stige også i 2022. I dag har foreningen nesten 1500 medlemmer, og svært mange har samlet inn penger via bursdagsinnsamlinger på Facebook eller gitt større donasjoner.
– Vi har aldri vært en forening med mye midler. Vi har aldri hatt ansatte, og hvert år har det vært utfordrende å få til alt vi ønsker oss. Nå begynner vi endelig å merke at vinden er i ferd med å snu. Vi har fått på plass vår første prosjektstilling på 50% takket være Kavlifondet, og takket være alle våre trofaste medlemmer, men ikke minst alle våre nye medlemmer og givere, kan vi nå gjøre ting som dette, smiler Raasholm Larby.
Hun håper at medlemsmassen vil vokse ytterligere i fremtiden, slik at foreningen kan fortsette å tilby økonomisk drahjelp fra et eget kompetanseheving- og videreutviklingsfond.
– Vi drømmer jo om å en dag har blitt så store at vi hvert år er sikre på at vi har midlene som trengs til å kunne løfte kompetansen i Norge. Dette er en bragd vi er enormt stolte av, og den skyldes ene og alene alle våre medlemmer og givere, sier Raasholm Larby.
Majak er også takknemlig, og ser lyst på fremtiden for endometriosepasienter i Norge.
– Det snakkes endelig mer om kvinnehelse og endometriose i samfunnet. Folk ser verdien av å være åpne, jobbe for å fjerne skam og engasjere seg i foreninger som arbeider for kvinnehelse. Jeg tror Norge kan nå nye høyder når det kommer til behandling for endometriose, og setter stor pris på denne muligheten, avslutter hun.