Vinnerne av årets prisutdeling

14.03.22

Hele 18 flotte kandidater var nominert til Endometrioseforeningens første prisutdeling. Her er vinnerne i de ulike kategoriene.

Tor Anders Brandt

Foto: Tor Anders Brandt

I år ønsket Endometrioseforeningen både å gjøre noe nytt og fint for å markere vårt 25-års jubileum, samtidig som vi ville løfte kjente og ukjente som har gjort en ekstra innsats for endometriose- og adenomyose-saken. Nettopp derfor har vi valgt å starte en årlig prisutdeling, som du kan lese mer om her.

 

Vi har delt våre priser inn i en kategori som retter seg mot privatpersoner, nemlig «Endometrioseforeningens årlige varmeflaske», og en pris som retter seg mot offentlige personer, organisasjoner, forskere og helsepersonell, «Endometrioseforeningens banebryterpris». I år var ti stykker nominert til vår årlige varmeflaske, mens 8 stykker ble nominert til vår banebryterpris. Listen over de nominerte finner du her.

Foto: Tor Anders Brandt

Vinnerne av «Endometrioseforeningens årlige varmeflaske 2022»

Det var ufattelig vanskelig å velge blant alle de verdige nominerte i år. Alle på lista hadde fortjent å stikke av med prisen, og mer til. Vår styreleder, Elisabeth Raasholm Larby hadde dette å si om årets vinnere:

 

«Prisen i år går til noen som har våget å snakke ut om den personlige kostnaden endometriose ofte medfører. Om frykt for fremtidig barnløshet, om bivirkninger fra behandlingstilbudet som foreligger i dag, om følelsen av maktesløshet og sårbarhet.

Endometriose er fortsatt skambelagt og vanskelig å prate åpent om for veldig mange. Det er spesielt vanskelig å prate om sykdommen hvis man er ung.

Denne prisen går til noen som har gjort det enklere for unge jenter å snakke om mensen, om smerter og plager. Som har gjort det enklere for andre ungdommer å forstå at mensen ikke skal være vondt. Som har gitt andre på samme alder en knagg å hekte smertene sine på, og et ord å spørre legen sin om. Som har bidratt til at helsepersonell tenker seg om to ganger før de sier «du har nok ikke endometriose, det er du for ung til å ha».

Prisen går til noen som ved flere anledninger har latt seg intervjue, som har stilt opp på livesendinger og vist mot og en modenhet få forventer av noen så unge.», sa Raasholm, før hun sendte et smil til det ene styremedlemmet som ikke fikk være involvert i utvelgelsen av de nominerte eller av vinnerne, og la til:

«Og nå skjønner du kanskje hvorfor du ikke ble involvert i prosessen rundt nettopp denne prisen Elin? Vinnerne av Endometrioseforeningens årlige varmeflaske er Maria og Julie Bøe-Ludvigsen

 

Foto: Tor Anders Brandt

 

Elin Ludvigsen, mor til Maria og Julie, er styremedlem i foreningen, men ble altså ganske så overrasket da døtrene mottok prisen. Det samme ble jentene.

– Da vi fikk diagnosen selv visste vi alt for lite, og skjønte viktigheten av å stå frem og dele vår erfaring og historie. Budskapet og meningen var å hjelpe andre og vise hvilke muligheter og tilbud man har. Jeg vil takke Endometrioseforeningen også, som alltid har vært der for vår del. Og for muligheten til å stå frem i media og bli hørt. Og mamma! Tusen takk, sa Maria, før Julie rakk å rope ut at de også måtte takke pappa, til latter fra publikum.

Foto: Tor Anders Brandt

Vinneren av «Endometrioseforeningens banebryterpris 2022»

For Endometrioseforeningen var det minst like utfordrende å velge en vinner til banebryterprisen vår. Alle nominerte kan du få en oversikt over her, og hele gjengen har gjort langt mer enn vi noensinne kunne drømt om for endometriose- og adenomyosesaken. De har løftet kvinnehelse, brukt stemmen og plattformen sin, kjempet for likestilling og likeverdige helserettigheter, og foreningen er ydmyk over all drahjelpen vi har fått fra de nominerte så langt. Dette hadde vår styreleder å si om vinneren:

 

«Vinneren av årets Banebryterpris går til en person som har gjort en usedvanlig stor innsats når det kommer til folkeopplysning og politisk arbeid. Vedkommende har ofret mye tid og energi på å kjempe for at alle med endometriose og adenomyose skal få bedre helsehjelp. Hun har ikke vært redd for å tale bransjen og politikere midt imot, og kreve at hele helsesystemet som i dag ivaretar endometriose- og adenomyosepasienter utredes og forbedres.

Ekstrainnsatsen hennes har også ført til at journalister nå i langt større grad enn tidligere omtaler sykdommene korrekt, at flere i befolkningen vet om sykdommene, og at pasientene selv har fått mye større helsekompetanse. Samtidig som hun har vært en standhaftig forkjemper for et bedre behandlingstilbud, en nasjonal behandlingstjeneste og en nasjonal kompetansetjeneste, har hun også vært ydmyk og ivrig etter å lytte til pasienters historie og opplevelse av møte med helsevesenet.

Årets banebryter er vi rett og slett utrolig heldige som har her i lille Norge, og vi tror fremtiden for vår pasientgruppe er langt lysere takket være hennes innsats. Vinneren av årets banebryterpris er Guri Majak.».

 

Foto: Tor Anders Brandt

 

– Jeg har ikke forberedt noen tale, for dette hadde jeg ikke tenkt skulle skje. Denne banebryterprisen deler jeg med jobben min! Vi vil så mye, og vi mener vi har så mange gode tanker for å få et bedre behandlingstilbud og for å få dette mye mer på agendaen enn det det har vært. Vi har hatt en fantastisk forgjenger i Anton Langebrekke. Han har bygget et team og en ureddhet hos oss hvor vi ønsker å være fremst i Europa, i verden. Vi vil kunne mye om denne sykdommen. Vi forsker, vi jobber i fritid og arbeidstid. Vi har hatt mange gode hjelpere, blant annet Sanitetskvinnene her også, men ikke minst alle dere som løfter denne tilstanden i media. Jeg tror ikke vi fagfolk kommer så langt uten dere. Vi er her for å løfte dere, men akkurat nå følger jeg meg veldig løftet tilbake, sa Majak med tårer i øynene da hun mottok prisen.