Barneønske og endometriose

24.03.21

Ingen går rundt og tror at de kommer til å slite med å bli gravide. At de kommer til å rammes av barnløshet eller infertilitet. Uansett hvor mange rundt deg som sliter, så kommer vel ikke det samme til å skje med deg. Eller?

Mine tanker rundt graviditet har alltid vært ganske enkle. Jeg innbilte meg at det bare var å slutte på p-pillene, og at jeg deretter ville bli gravid på første forsøk. Derfor har det på mange måter vært godt at jeg har hatt venninner rundt meg som tidligere har hatt vansker med å bli gravide. Dette har gjort meg litt mer oppmerksom på at det faktisk finnes folk som sliter med å få barn. Men uansett hvor tett jeg har vært på dem, og hørt hvordan de har opplevd det, trodde jeg ALDRI at det ville ramme meg. Jeg hadde aldri tenkt at jeg noen gang kom til å slite med å bli gravid.

Jeg ble tante til ei nydelig jente når jeg var 7 år gammel, og siden den gang har jeg gledet meg til den dagen jeg skulle gå rundt med en kul på mage. Som liten blåste jeg ut magen, og latet som jeg hadde en baby inni der. Selv om jeg ikke forsto hva det betydde den gang, har det de siste årene blitt et reelt ønske. Spesielt den siste tiden.

«Som liten blåste jeg ut magen, og latet som jeg hadde en baby inni der.»

«For å være helt ærlig gikk jeg i kjelleren med en gang»

 

I mitt forrige innlegg delte jeg hvordan jeg fikk høre at jeg hadde endometriose. Jeg gikk til gynekologen på grunn av noen smerter jeg hadde, og forestilte meg aldri at jeg kom til å gå ut fra den timen med en mistanke om at jeg hadde endometriose. Da jeg var der, hadde vi allerede prøvd å bli gravide i noen måneder. Og samtalen med gynekologen den dagen resulterte i at jeg innså at det kanskje ikke ville bli så lett å bli gravid, som det jeg hadde trodd. For å være helt ærlig gikk jeg i kjelleren med en gang, og tenkte raskt at vi ikke kom til å få det til uten mer hjelp. Det var min forsvarsmekanisme.

Jeg hadde heldigvis et par venninner med meg på denne timen, som prøvde å motivere og oppmuntre. De mente det ville ordne seg etter hvert. De hadde nok ikke trodd at jeg fortsatt ville sitte her uten verken baby eller en positiv graviditetstest så lenge etter den praten.

 

De siste månedene har jeg gått på hormonpiller som skal stimulere til eggløsning, noe som ikke har gitt resultater. Det har heller forverret endometriose-smertene betraktelig, og forvirret hele syklusen min. I en periode hvor man prøver å bli gravid, er dette veldig frustrerende. Heldigvis har jeg nå en time hos en fertilitetsklinikk i Porsgrunn, som jeg kan se fram til, og håpe på bedre hjelp fra.

 

Til alle dere andre som sliter med det samme som meg. Vi er sammen om dette. Det er skikkelig vanskelig, men det hjelper at ingen av oss opplever dette helt alene. Selv om det for noen sikkert føles sånn.

Skribent

Åse Lene Jortveit

Åse Lene Jortveit er en personlig trener, blogger og endometriosekriger. Hun er en av Endometrioseforeningens skribenter, og skriver om sitt liv med endometriose, IVF, helse og trening. Følg hennes tanker og reise hos oss!

Bilde av Åse Lene Jortveit