Influenser og eventyrer vinner kvinnehelsepriser

13.04.24

For tredje år på rad deler Endometrioseforeningen ut varmeflaskeprisen og banebryterprisen. Denne gangen gikk prisene til en kjent influenser, og til en ekte eventyrer.

Nok en gang fikk Endometrioseforeningen inn mange gode nominasjoner til årets prisutdeling. Nominasjonene resulterte i en finalistliste på 19 ulike personer, organisasjoner og initiativer. For styret i foreningen ble det i år et luksusproblem å kun skulle velge to vinnere. Etter nøye vurdering av alle kandidatene, falt til slutt valget på to kvinner som virkelig har skilt seg ut, og gjort en enorm innsats for å løfte kvinnehelse, endometriose og adenomyose i samfunnet.

Se alle de nominerte her.

Martine Halvorsen vinner banebryterprisen

Banebryterprisen går hvert år til noen som har gjort en ekstraordinær innsats for å løfte endometriose- og adenomyose på samfunnsnivå. Hvert eneste år ser Endometrioseforeningen helsepersonell, forskere, andre organisasjoner eller offentlige personer som bruker sin mulighet, stemme eller plattform til nettopp dette formålet. For 2024 gis banebryterprisen til Martine Halvorsen, som i årevis har vært banebrytende på kvinnehelsefeltet.

 

Martine har lenge kjempet for likestilling og et løft av kvinnehelsetilbudet i Norge. Hun er bevisst sin egen makt, og bruker den til å positivt påvirke både individer og samfunnet. Hun har brukt utallige anledninger på å debattere og snakke om kvinnehelse, og da spesielt endometriose og adenomyose. Hun har løftet denne viktige tematikken, ikke bare på sin egen Instagramprofil, men også i egen og andres podkast, i intervjuer med media, på TV-skjermen og i 2023 på Stortinget. Martine har ikke vært redd for å rope høyt om det som er urettferdig i helsesektoren, og hun har gang på gang krevd et bedre behandlingstilbud for over 500.000 pasienter over hele landet.

 

– Dette er tredje året Martine nomineres til banebryterprisen vår, og det er med god grunn. Hun er reflektert, modig og besluttsom, og viser at det er mulig å skape endring. Hun har vært en pådriver for mer oppmerksomhet rundt både endometriose og adenomyose lenge. Martine er absolutt en verdig vinner av Endometrioseforeningens banebryterpris, sier daglig leder i Endometrioseforeningen, Elisabeth Raasholm Larby.

Martine Halvorsen har i flere år løftet endometriose og adenomyose på sin egen Instagramprofil, men også i egen og andres podkast, i flere intervjuer med media, på TV-skjermen og i 2023 også på Stortinget.

sammen med vår daglige leder, Elisabeth Raasholm Larby.

Mari Cathrine Karlsen vinner varmeflaskeprisen

Endometrioseforeningens årlige varmeflaske går til individer som bidrar til økt oppmerksomhet rundt endometriose og adenomyose gjennom åpenhet og ærlighet. Noen som deler egne erfaringer og opplevelser, i håp om å kunne hjelpe andre. I 2023 var det spesielt én kvinne som bidro til å sette endometriose og adenomyose på agendaen.

 

Bare noen få måneder etter selv å ha fått endometriosediagnosen, bestemte Mari Cathrine Karlsen seg for å krysse Norge på langs. Hun ønsket å spre både kunnskap og oppmerksomhet over hele landet, og å gå for alle de som ikke kan. I løpet av turen sin delte hun både oppturer og nedturer på sosiale medier, og stod frem i hele 13 aviser, 3 ukeblader og 3 podkastepisoder. En helt ufattelig innsats ble lagt ned for å sette kvinnehelse på kartet, samtidig som hun jobbet for å samle inn penger til Endometrioseforeningens arbeid. Resultatet av Mari Cathrine sin åpenhet og hennes pågangsmot er enormt.

 

– Vi har ikke ord for hvor inspirerende Mari Cathrine er. Hun har rørt oss, og enormt mange andre, på den langstrakte turen sin. Vi er helt målløse over hvor mye Mari Cathrine har fått til, og hvor mye oppmerksomhet hun har skapt for saken. Vi gleder oss enormt til å følge med på engasjementet hennes i fremtiden også, sier Raasholm Larby.

Se vinnerne fra 2022 her.

Se vinnerne fra 2023 her.

Marit Cathrine Karlsen har krysset landet for å sette kvinnehelse på kartet.

I løpet av turen sin satt hun i gang en stor innsamlingsaksjon for Endometrioseforeningens arbeid. Hun har stått frem i 13 aviser, 3 ukeblader og 3 podkastepisoder, og var hele veien aktiv på sosiale medier for å dokumentere turen sin.

Mari Cathrine Karlsen sammen med vår daglige leder, Elisabeth Raasholm Larby

Mari Cathrine Karlsen sammen med vår daglige leder, Elisabeth Raasholm Larby.

Hildegunn Lid Meidell vinner likepersonprisen

Endometrioseforeningen er helt avhengig av frivillig innsats for å nå ut til flere, og hjelpe så mange som mulig. Likepersonene våre står i spissen for det frivillige arbeidet vårt, og legger ned enormt mye innsats for å bidra til at pasienter og pårørende får mer informasjon om endometriose og adenomyose, samt bedre livskvalitet. Foreningen har utrolig mange flotte likepersoner på laget, og begynte i 2023 å dele ut årets likepersonpris, for å fronte disse fantastiske frivillige.

 

I år går likepersonprisen til Hildegunn Lid Meidell, som er lidenskapelig engasjert i kvinnehelsesaken – og opptatt av å hjelpe alle som er berørt av endometriose eller adenomyose. Hildegunn strekker seg langt for at andre skal få det bedre. Hun arrangerer jevnlige treff for pasienter og pårørende i Bergens-området, og har blitt en trygg havn for utrolig mange.

 

– Det er ikke noen tvil om at Hildegunn gjør en ekstra innsats for likepersonsarbeidet vårt. Hun er pålitelig, omtenksom og alltid villig til å bistå og bidra. Vi er utrolig heldige som har henne på laget, og ydmyke over at hun vier så mye av tiden sin til oss, sier Raasholm Larby.

Hildegunn Lid Meidell er lidenskapelig engasjert i kvinnehelsesaken – og opptatt av å hjelpe alle som er berørt av endometriose og adenomyose.

Hun strekker seg langt for at andre skal få det bedre, og arrangerer jevnlige treff for pasienter og pårørende i sitt lokalområde. Hun har blitt en trygg havn for utrolig mange.

Hildegunn Lid Meidell sammen med vår daglige leder, Elisabeth Raasholm Larby

Hildegunn Lid Meidell sammen med vår daglige leder, Elisabeth Raasholm Larby.

Takker alle som har bidratt og stått på

Det har skjedd mye når det kommer til kvinnehelse de siste årene, og da kanskje spesielt når det kommer til endometriose og adenomyose. Fremdriften vi har sett og resultatene vi nå sitter med, hadde ikke vært mulig uten fantastiske pasienter som står frem og deler sine historier, pårørende som støtter og heier, helsepersonell som jobber iherdig for saken hver eneste dag, andre foreninger og organisasjoner som tar kampen, eller offentlige personer som bruker sin makt og sine plattformer for å skape endring.

 

– Vi vil takke alle som har vært med på å løfte endometriose og adenomyose. Det er like gripende å se hvor mange som står sammen for å skape bedring og mer likestilling, hvert eneste år, avslutter Raasholm Larby.