Kavlifondet sikrer Endometrioseforeningens første prosjektstilling!

12.12.21
Syv damer i Endometrioseforeningens styre jubler, fargerikt konfetti faller over dem

Med 300.000 kroner fra Kavlifondet, får Endometrioseforeningen endelig sin første prosjektstilling. I 2022 vil foreningen dermed få løftet sitt kommunikasjons- og informasjonsarbeid til nye høyder.

Hvert år deler Kavlifondet ut rundt 100 millioner kroner til gode formål. I år ble 2,5 millioner satt til side, slik at de ansatte i Kavli selv kunne nominere og stemme frem mottakere av pengegaven. Etter en rørende nominasjon, ble Endometrioseforeningen invitert til å sende inn en tekst, hvor de skulle fortelle hva de ville brukt en pengegave på dersom de ble valgt. I teksten ble kommunikasjonstiltak foreningen lenge har drømt om, men ikke klart å realisere enda – da de ikke har noen ansatte, nevnt.

 

I teksten skrev foreningen blant annet følgende:

 

«I år har media vært opptatt av kvinnehelse. Endometriose har endelig kommet frem i lyset og blitt et brennhett tema. Vi vil kjempe for å holde liv i den flammen, slik at døtre, mødre, søstre, barnebarn, venninner og kolleger over hele Norge kan bli sett, hørt og møtt på en måte de fortjener. Slik at enda flere våger å stå frem, dele sine historier og få den hjelpen de trenger.» 

 

Etter en spennende prosess, fikk foreningen en overveldende telefon fra Kavlifondet om at de var stemt frem som en av 10 mottakere av pengestøtten. I desember tildeles de hele 300.000 kroner. Det tror styreleder, Elisabeth Raasholm Larby er starten på noe større.

– Denne gaven gjør det mulig for foreningen å ansette en kommunikasjonsrådgiver på 50 prosent i en prosjektstilling for 2022. Det betyr at vi endelig kan utføre større kommunikasjonstiltak, nå ut til langt flere og jobbe målrettet med informasjons- og kunnskapsformidling, sier Raasholm Larby ydmykt.

– Det betyr at vi endelig kan utføre større kommunikasjonstiltak, nå ut til langt flere og jobbe målrettet med informasjons- og kunnskapsformidling

Elisabeth Raasholm Larby, styreleder i Endometrioseforeningen

– Dette er drømmejobben. Jeg begynte nesten å grine da jeg fikk tilbudet

I snart 25 år har Endometrioseforeningen blitt driftet ene og alene av frivillige styremedlemmer. Styremedlemmene jobber både politisk og opp mot alle helseforetakene i landet, ivaretar enkeltpersoner som ber om hjelp, skriver artikler og stiller opp til intervjuer, lager medlemsblader, sprer god stemning i sosiale medier, og sparker fra seg i debattinnlegg og kronikker i ulike aviser. Alt dette og mer er noe som gjøres ved siden av fulltidsjobber eller studier, uføretrygder og midt i sykdom.

– Vi har lenge drømt om et sekretariat som virkelig kan ha foreningsarbeidet som en jobb. Vi arbeider tross alt for at over 500.000 kvinner, transpersoner og ikke-binære skal få et bedre liv, og for at helsepersonell og befolkningen generelt skal få mer kunnskap om to av Norges vanligste kvinnesykdommer. Med hjelp fra Kavlifondet, kan vi nå starte med å realisere den drømmen, sier Raasholm Larby.

 

Det siste året har medlemstallet til Endometrioseforeningen nesten fordoblet seg, blant annet etter hard jobbing med kommunikasjon i sosiale medier, debattinnlegg og informasjonsformidling. Styret stemte derfor for å bruke pengene til å få på plass en kommunikasjonsrådgiver-prosjektstilling. Ane Løvereide, nåværende nestleder i Endometrioseforeningen, fikk tilbudet om stillingen. Løvereide har en bachelorgrad i journalistikk, og jobber som frilansjournalist og skribent. Hun er en av kvinnene bak nettmagasinet, hysteri.no – og har de siste to årene hatt hovedansvaret for kommunikasjonstiltakene foreningen har gjennomført. Løvereide har også selv endometriose og adenomyose.

– Det var naturlig å tilby Ane stillingen. Hun er godt kjent med foreningen, vårt arbeid og våre mål. Bakgrunnen hennes gjør henne faglig sterk, hun er engasjert, kreativ og har selv som frivillig styremedlem, og etter hvert nestleder, fått gjort mye for foreningen. Vi gleder oss til å se hva hun kan få til nå som dette blir en del av jobben hennes, forteller Raasholm Larby.

 

For Løvereide kom tilbudet som en stor overraskelse.

– Helt siden jeg bestemte meg for å jobbe frivillig for Endometrioseforeningen, har det vært et mål å etter hvert kunne ha en så sterk forening at jeg kunne søke jobb her. Da styret bestemte at midlene fra Kavlifondet skulle settes inn i en prosjektstilling, og jeg ble pekt ut som kandidat ble jeg veldig overrasket og rørt. Dette er drømmejobben. Jeg begynte faktisk nesten å grine da jeg fikk tilbudet. Selvfølgelig sa jeg ja, sier Løvereide.

– Dette er drømmejobben. Jeg begynte faktisk nesten å grine da jeg fikk tilbudet. Selvfølgelig sa jeg ja!

Ane Løvereide, kommunikasjonsrådgiver for Endometrioseforeningen fra 2022

Lover nye spennende satsninger

I 2022 vil Løvereide tre ut av vervet som nestleder, og inn i prosjektstillingen som kommunikasjonsrådgiver for Endometrioseforeningen. Hun lover å gjennomføre flere spennende prosjekter og nye satsninger.

– Jeg har tusen idéer på blokka, som har vært utfordrende å få til ved siden av full jobb. Nå kan jeg endelig utarbeide gode planer for foreningen, og gjennomføre tiltak jeg har hatt lyst til å gjennomføre alt for lenge, smiler Løvereide.

 

Både hun og resten av styret i Endometrioseforeningen takker de ansatte i Kavlifondet, både for nominasjonen og utdelingen av midlene.

– Jeg tror alle er skikkelig klare for 2022! Disse pengene gjør det mye enklere for styret å jobbe fokusert med styrearbeid, mens Ane kan rydde unna tidkrevende, men viktig kommunikasjonsarbeid. Dette vil styrke foreningen, og forhåpentligvis bidra til stor vekst. Neste år har vi jo også jubileum, så det er nok av arbeid som venter oss alle, avslutter Raasholm Larby.